Een nieuw schoolkantine-programma laat Amerikaanse basisschoolleerlingen zelf bepalen wat ze eten en hoe ze het op smaak brengen.

NGO Foodcorps wil graag dat kinderen meer groente eten en bedacht ‘Reimagining School Cafetarias’ – ofwel ontwerp je eigen schoolkantine. Uit eigen onderzoek van Foodcorps blijkt namelijk dat kinderen meer groenten eten als ze die zelf zaaien, verzorgen en oogsten. Bovendien helpt het als kinderen een stem hebben in de smaak van schoolmaaltijden en hoe de kantine eruit ziet, schrijft de New York Times.

De ‘Tasty Challenge’ laat leerlingen verschillende groentegerechten proeven én beoordelen. Favoriete gerechten krijgen een vast plekje in het assortiment. Een goed gevulde smaakbar met smaakmakers als knoflook, verse kruiden en hotsauce maken de zelfgekozen maaltijden af.

In Amerika heeft ruim één op de drie Amerikaanse kinderen overgewicht of obesitas; ook kinderdiabetes steekt de kop op. Op school krijgen sommige kinderen meer dan de helft van hun dagelijkse calorieën binnen.

De scholen die al meedoen, koken met – door leerlingen gekweekte – groente en serveren zoete aardappelfrietjes en pompoensoep. De kinderen eten meer groente én er wordt minder voedsel weggegooid.
New York Times - What if Children Ran the School Lunchroom?
  • Deel
Druk af