Begin juni studeren de eerste zogenoemde moderne koks af. De eerste lichting van 22 studenten aan de horecascholen in Sneek en Den Bosch ontvangt dan het diploma zelfstandig werkend kok, na een opleiding volgens de principes van de stichting Dutch Cuisine.

De koks leerden welke invloed voeding heeft op de gezondheid. Dat schrijft het Brabants Dagblad.

Een moderne kok doet meer dan alleen een mooie maaltijd samenstellen. Hij kiest voor wat vandaag de dag verstandig is. Zowel voor de boer en andere producenten als voor de gezondheid van de gasten. Zo is er in de opleiding aandacht voor wat er in het lichaam gebeurt bij diabetes. “Als kok van de toekomst help je vanuit de keuken leefstijlveranderingen aanjagen”, aldus opleider Twan Musters.

Ook leren de koks-in-wording oude technieken op groente toe te passen, zoals fermenteren en zoutkorstbereidingen. De opleiding gaat uit van de kernbegrippen van Dutch Cuisine: cultuur, gezondheid, natuur, kwaliteit en waarde. Met deze principes als uitgangspunt worden maaltijden bereid met 20% dierlijk eiwit en verder vooral groente. Verder wordt er in de keuken vrijwel niets verspild van geslachte dieren.

De koksopleiding won onder meer voedingsadvies in bij Annet Roodenburg, lector Voeding en Gezondheid aan de HAS Hogeschool in Den Bosch.

Tijdens het congres Gezonde Innovatie (6 juni) gaat Foodlog met een brede keur aan sprekers het praktische gesprek aan over leefstijlinterventies, de herfomulering van producten en alternatieven voor suikerrijke producten. Koop hier je ticket voor het congres en praat mee.
Brabants Dagblad - Extra groenten, minder vlees en zout: moderne kok denkt mee met de arts
  • Deel
Druk af