Ieder gebruiksvoorwerp barst van de bacteriën. Meestal zijn die niet schadelijk, maar ze kunnen je ook flink ziek maken. Volgens de Amerikaanse Centers for Disease Control and Prevention loopt 5 tot 10% van de Amerikaanse ziekenhuispatiënten een te voorkomen infectie op.

Dat overkwam ook de oma van biomedicus Colleen Costello. Ze liep een MRSA-infectie op in het ziekenhuis. Het verspreiden van dit soort infecties gaat voor een groot deel via mensen die dezelfde oppervlakten aanraken. Om de risico's van zulke aanrakingen tegen te gaan richtte Costello richtte het bedrijf Vital Vio op. Vital Vio ontwikkelde Ellumi, een lamp die door middel van LED-technologie bacteriën doodt.

Volgens Costello is het probleem dat mensen wel schoonmaken, maar niet desinfecteren. Ze legt uit dat er wel manieren zijn om goed schoon te maken, bijvoorbeeld met UV licht, maar dat dit schadelijk is voor mensen en daarom niet zomaar gebruikt kan worden.
Costello zag dit als gat in de markt en ontwikkelde Ellumi om dit gat op te vullen. Ellumi is een apparaat dat gebruik maakt van LED licht van specifieke golflengtes die veilig zijn voor mensen maar dodelijk voor bacteriën. Het apparaat kan 24 uur per dag werken. Volgens Vital Vio doodt het 99% van de bacteriën en meer dan 23 andere ziektekiemen, inclusief de MRSA-baterie, E.coli, Salmonella en C.difficile.

In eerste instantie ontwikkelde en testte ze het apparaat in medische instellingen en operatiezalen. Daar wordt de lamp inmiddels daadwerkelijk gebruikt. De plannen van Vital Vio gaan verder. Consumenten kunnen een Ellumi kopen om het in hun eigen keuken op te hangen. De prijzen liggen tussen de $89,99 en de $179,99, afhankelijk van de afmeting van de lamp. De bedoeling is niet om je hele huis ermee te reinigen, maar om kwetsbare gebieden, zoals het aanrecht, gericht te belichten. Costello ziet het apparaat ook al hangen bij voedselproducenten en in sportscholen.

De vraag is of consumenten de Ellumi gaan verkiezen boven hun vertrouwde schoonmaakdoekjes - die juist supervies blijken te zijn. Zien ze het als een waardevolle investering, of vertrouwen ze op hun weerstand en zijn ze niet bang voor een paar bacteriën?

Commentator Nick Trachet vraagt zich hieronder af of deze toepassing wel veilig is: "Als een lichtstraal bacteriën doodt, dan mag je er redelijkerwijs van uit gaan dat die ook schadelijk is voor mensen?"

Dit artikel afdrukken