Dat overkwam ook de oma van biomedicus Colleen Costello. Ze liep een MRSA-infectie op in het ziekenhuis. Het verspreiden van dit soort infecties gaat voor een groot deel via mensen die dezelfde oppervlakten aanraken. Om de risico's van zulke aanrakingen tegen te gaan richtte Costello richtte het bedrijf Vital Vio op. Vital Vio ontwikkelde Ellumi, een lamp die door middel van LED-technologie bacteriën doodt.
Volgens Costello is het probleem dat mensen wel schoonmaken, maar niet desinfecteren. Ze legt uit dat er wel manieren zijn om goed schoon te maken, bijvoorbeeld met UV licht, maar dat dit schadelijk is voor mensen en daarom niet zomaar gebruikt kan worden.
Costello zag dit als gat in de markt en ontwikkelde Ellumi om dit gat op te vullen. Ellumi is een apparaat dat gebruik maakt van LED licht van specifieke golflengtes die veilig zijn voor mensen maar dodelijk voor bacteriën. Het apparaat kan 24 uur per dag werken. Volgens Vital Vio doodt het 99% van de bacteriën en meer dan 23 andere ziektekiemen, inclusief de MRSA-baterie, E.coli, Salmonella en C.difficile.
In eerste instantie ontwikkelde en testte ze het apparaat in medische instellingen en operatiezalen. Daar wordt de lamp inmiddels daadwerkelijk gebruikt. De plannen van Vital Vio gaan verder. Consumenten kunnen een Ellumi kopen om het in hun eigen keuken op te hangen. De prijzen liggen tussen de $89,99 en de $179,99, afhankelijk van de afmeting van de lamp. De bedoeling is niet om je hele huis ermee te reinigen, maar om kwetsbare gebieden, zoals het aanrecht, gericht te belichten. Costello ziet het apparaat ook al hangen bij voedselproducenten en in sportscholen.
De vraag is of consumenten de Ellumi gaan verkiezen boven hun vertrouwde schoonmaakdoekjes - die juist supervies blijken te zijn. Zien ze het als een waardevolle investering, of vertrouwen ze op hun weerstand en zijn ze niet bang voor een paar bacteriën?
Commentator Nick Trachet vraagt zich hieronder af of deze toepassing wel veilig is: "Als een lichtstraal bacteriën doodt, dan mag je er redelijkerwijs van uit gaan dat die ook schadelijk is voor mensen?"

Op 11 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Resistent tegen bacteriën, of sneller een infectie overwinnen?
Ik lees kier in wikipedia, immunsysteem: 'Het immuunsysteem kan worden onderverdeeld in een a-specifiek (aangeboren) en een adaptief (verworven) deel. Het aspecifieke deel is snel werkzaam, maar minder specifiek voor de ziekteverwekker (pathogeen). Het adaptieve deel daarentegen past zich aan het pathogeen aan; dit kost tijd, maar zal uiteindelijk een sterkere afweer worden. Bovendien is het lichaam daarna vaak langdurig beschermd tegen dit pathogeen.'
Zou dat de reden zijn dat onze zuiderlingen vaak een broodje rauwe tartaar eten en daar niet ziek van worden, terwijl de argeloze Nederlandse toerist nog dezelfde en daaropvolgende dag met veel buikpijn naar de WC moet rennen?
Beste Jan Taco wij leveren een breed scala aan UV apparatuur voor en in diverse toepassingen.
Veiligheid staat voorop dus is het inderdaad veilig voor de mensen die erin werken, daarom heb ik Mn twijfels bij het product wat hier wordt gepromoot. Wij hebben jarenlang R&D in onze producten gestoken.
Beste Lub, Als ik het juist interpreteer wordt de UV-C techniek door je bedrijf toegepast om de hogere luchtlagen in kassen te desinfecteren. Dat is m.i. toch wel wat anders. Misschien dat daardoor ook (afstand tot de werkvloer) het nog verantwoord/toegestaan maakt om werknemers daaraan bloot te stellen?
Dit is echt niet nieuw Wij werken al 24 jaar met UVC techniek www.veiligdesinfecteren.nl
En aan de prijs te zien gebruiken ze leds die geen bacterie kunnen elimineren de echte uvc leds zijn inkoop namelijk al duurder dan de prijs voor de hele unit
Groet lub
Rijkelt #9 Uiteraard oppassen met anekdotes als levenswijsheid, maar wat is je mening over de Hygiënehypothese?