Het opiniestuk van CDA-fractieleider Sybrand van Haersma Buma, dat lijkt op te roepen tot een op landbouwgebied zelfvoorzienend Nederland, valt bij zowel minister Kamp (Economische Zaken) als LTO Nederland in verkeerde aarde, schrijft BNR.

Kamp
Volgens Kamp "moeten we ons niet achter de dijken terug trekken. Dat gaat ons heel veel geld kosten". Nederland is immers een handelsland en profiteert van zijn positie als open economie en exportland van agrarische producten. We hoeven ons volgens Kamp ook geen zorgen te maken over eventuele consequenties als Rusland 'de gaskraan' dicht zou draaien. "We zijn ook [op energiegebied] een exporterend land", zegt Kamp, en bovendien middenin een overgang naar duurzame, binnenlands geproduceerde, duurzame energie. Kamp pleit voor een juist verder uitbreiden van onze exportpositie, ook op het gebied van landbouwproducten.

Maat
Ook Albert Jan Maat, voorzitter van LTO Nederland, schiet de visie van Buma af. Nederland is volgens hem al in bijna alle producten zelfvoorzienend en onze economie draait juist op de export. "Als Buma bedoelt dat we op lange termijn goed moeten nadenken over de voedselstrategie, dan vind ik dat een goed idee, maar wel alleen op Europees vlak", zegt Maat op BNR. Als straks de groeiende wereldbevolking gevoed moet worden, kan dat alleen als de voedselproductie nog eens met 70% gaat toenemen, stelt hij. Dat kan alleen met open grenzen en Europa voorop, meent Maat.
Dit artikel afdrukken