Jumbo is de onbetwiste winnaar in marktaandeel voor wat betreft 2019. De Veghelse keten versterkte zijn tweede plaats door te groeien naar 21% marktaandeel, een stijging van 1,8 procentpunt ten opzichte van 2018. De groei is deels te danken aan de overname van de Emté- en Agrimarktwinkels. Jumbo opende in 2019 51 nieuwe vestigingen en heeft nu in totaal 669 winkels. Groeiplannen zijn er volop: de uitrol in Vlaanderen krijgt verder gestalte en in Nederland neemt Jumbo 17 HEMA-winkels over.

Albert Heijn stabiliseerde zijn marktaandeel op 34,9% en is daar tevreden over. "We hebben in 2019 grote stappen gezet. We hebben ruim honderd winkels vernieuwd en openden 21 nieuwe winkels in Nederland en België. Hierdoor zijn we de grens van duizend winkels gepasseerd en tellen we in beide landen tezamen 1029 supermarkten", zegt Marit van Egmond, sinds een jaar ceo van Albert Heijn, in het Algemeen Dagblad.

De meest opmerkelijke verschuiving in marktaandelen deed zich voor bij de discounters Aldi en Lidl. Het marktaandeel van Lidl, nummer drie in de Nederlandse supermarktlandschap, daalde na jaren van onafgebroken groei van 10,9 naar 10,7%. Aldi daalde van 6,1% naar 5,9%, ondanks de grote vernieuwingsoperaties in de winkels. Dit is te verklaren uit een correctie omdat Nielsen voor het eerst kon beschikken over de daadwerkelijke cijfers van Aldi. "Blijkbaar werd het aandeel van de keten tot nu toe overschat", schrijft RetailDetail. In de meeste andere Europese landen bleven zowel Aldi als Lidl wel fors groeien.

In Europa is Lidl de grootste
In Europees verband blijven de Nederlandse supermarktketens tot de kleintjes behoren. Op de ranglijst van Europese foodretailers vinden we Ahold Delhaize (het moederbedrijf van Albert Heijn) pas op de dertiende plaats terug. Wie zijn Europees de grootste foodretailers? Op de eerste plaats: de Schwarz Gruppe, het moederbedrijf van Lidl. Plaats 2 is voor het Britse Tesco, plek nummer 3 voor het Franse Carrefour, en op de vierde plaats staat Aldi, aldus Distrifood.

Top-15 grootste foodretailers Europa
Dit artikel afdrukken