image

Van een aantal kanten kreeg ik tips om te laten zien dat we niet zo somber hoeven te zijn over fantastische ingrediënten. Sommigen suggereren zelfs dat het aantal 'inkoopkilometers' waarover Marjoleine de Vos zich zo'n zorgen maakt, wel meevalt.

Hans Schepers maakte me attent op de Berkshire varkens van dierenarts Kees Scheepens uit Best (net boven Eindhoven). Guido van LeBouille uit Valkenburg (L) liet Marc Smeets en ondergetekende zien dat het sappige vlees van het Spaanse Zwartpootvarken in kleur en textuur niets van doen heeft met ons industriële varken: dat heeft te maken met het ras en het feit dat ze het grootste deel van hun kostje zelf buiten bij elkaar sprokkelen (het woord 'scharrelen' zou de lading niet dekken). Dit vlees staat overigens in Lepels (Schiedam) op de kaart.

Over de groenten, confitures en gelei's van Eyserhalte (L) had ik het eerder van de week al.

Diny Schouten maakte me attent op de column van Guus Vredenburg die smaaklessen voor kinderen op lagere scholen verzorgt. Guus nam een aantal verschillende groenten mee om kinderen het verschil tussen zoet, zuur en bitter te laten proeven, zoals je die smaken subtiel kunt herkennen in groenten. Maar ... kwam tot de ontdekking dat hij daar niet eens aan toekwam: (toen de kinderen de witlof zagen) 'meneer, wat is dat gele ding?'

Het werd dus een lesje 'groenten-komen-uit-de-grond' en niet bij AH vandaan. Dat was een dompertje én pedagogisch leermoment ineen.
Die episode werd al snel weer gevolgd door een aardige fotokeuze in NRC Handelsblad in het artikel gisteravond over de Hongaarse toetreding tot de EU (derde pagina in het economiekatern). De tekst was somberend, maar de foto somptueus: een groentenstal die zelfs de meest verstokte carnivoor weer zou doen besluiten groenten en fruit te kopen. Mooie keuze, goed teken!

Nog 2 tips van Diny. Ze nam me mee naar Organics - een biowinkel in Amsterdam-Zuid - en liet me kennis maken met de gerookte en verse wilde Alaska zalm van Frank's Smokehouse. Beiden niet goedkoop en te koop in buurten met een flink Landrover Sport en Porsche-gehalte maar ... goed, zonder poeha en eigenlijk heel correct geprijsd als je je realiseert hoeveel werk erachter schuil gaat.

Kwaliteitszin - de bewuste en onbewuste "zin dr'an" - is kennelijk springlevend!
Dit artikel afdrukken