Op de eerste veiling van het jaar op de vismarkt van Tokio leverde een blauwvintonijn van 278 kilogram het recordbedrag van €2,7 miljoen op. "De tonijn ziet er zo smakelijk en vers uit, maar ik denk dat ik een beetje te veel heb betaald", zei koper Kiyoshi Kimura, eigenaar van de restaurantketen Sushi Zanmai. "Ik had verwacht rond de 50 of 60 miljoen yen te betalen, maar het werd vijf keer zo veel."

Kimura was al vaker de hoogste bieder tijdens de traditionele nieuwjaarsveiling, die voor het eerst plaats vond in Toyosumarkt, de nieuwe visveiling van Tokio. Vorig jaar moest de wereldberoemde Tsukijimarkt het veld ruimen voor de aankomende Olympische Spelen van 2020.

Dat de prijs zo hoog was (ruim €15.000 per kilo), wordt verklaard door de bedreigde status van de blauwvintonijn. Door overconsumptie en overbevissing is het blauwvintonijnbestand met 96% afgenomen en dreigt de soort uit te sterven. De Japanse overheid steunt beschermingsmaatregelen om het bestand weer op te bouwen naar 20% van zijn oorspronkelijke omvang, schrijft The Guardian.
The Guardian - Sushi king pays record $3.1m for endangered bluefin tuna in Japan
  • Deel
Druk af