Schaarste zorgt voor een forse prijsstijging van Hollandse garnalen. Normaal kost één ons garnalen bij Schmidt Zeevis €4,50. Nu kost een ons €7. Ook supermarkten als Albert Heijn en Jumbo rekenen inmiddels fors hogere prijzen.

“Zo erg hebben we het afgelopen 25 jaar nooit geweten” zegt Cees Machielsen van het bedrijf Klaas Puul, een van de grootste garnalenleveranciers, in de kranten van Mediahuis. “We zijn door onze voorraad heen. Ik hoop niet dat het tot lege schappen komt.”

De schaarste komt niet door overbevissing maar omdat vissers amper op garnalen vissen zegt Derk Jan Berends van de Nederlandse Vissersbond. “Het is momenteel heel gunstig om op tong en schol te vissen. Voor grote garnalenvangsten moeten vissers helemaal naar Sylt in Denemarken". De prijzen voor schol en tong zijn gunstig en die zijn voor de deur te vangen. Daarnaast zegt Berendsen dat het onstuimige weer van afgelopen weken de garnalenvangst ook bemoeilijkt. “Met de lichte garnalennetten is het bij sterke wind en deining lastig vissen”. Berendsen verwacht dat de garnalenschaarste in de lente weer zal afnemen.
AD - Forse prijsstijging garnalen door schaarste
Reageer
  • Deel
Druk af