Met ingang van 1 juli gaat Japan weer commercieel op walvissen jagen. Een vloot van 5 vissersvaartuigen vaart uit om gedurende 4 maanden in de Japanse wateren op zwarte dolfijnen (Berardius bairdii) en dwergvinvissen te gaan jagen. De walvisvaarders bereiden zich voor op een ceremonie voor de afvaart, schrijft de Japan Times.

Met de commerciële expeditie komt een eind aan een periode van 30 jaar waarin Japan niet commercieel op walvissen joeg. Het land sloot zich in 1988 aan bij het moratorium op de commerciële walvisvaart van de International Whaling Commission (IWC). Wel is Japan - onder steeds grotere protesten - al die jaren walvissen blijven vangen voor 'wetenschappelijke doeleinden'. Volgens tegenstanders was de wetenschappelijke status niet meer dan een foefje om het walvisvlees voor consumptie in Japan op de markt te kunnen brengen. Eind vorig jaar kondigde Japan aan uit de IWC te stappen.

In de jaren '60 aten de Japanners nog zo'n 200.000 ton walvisvlees. De laatste jaren is de walvisvleesconsumptie gedaald naar zo'n 5.000 ton per jaar, blijkt uit overheidsgegevens. Hoeveel walvissen zouden dat zijn, hangt af van de maat van de gevangen dieren.
JapanTimes - Japan to restart commercial whaling on July 1 after three-decade hiatus | The Japan Times
  • Deel
Druk af