Japan zou van plan zijn uit de International Whaling Commission (IWC) te stappen en wil de commerciële walvisvaart in zijn territoriale wateren hervatten. Dat schrijft The Guardian naar aanleiding van een bericht van persbureau Kyodo.
De IWC verbiedt sinds 1982 de commerciële walvisvaart. Als IWC-lid heeft Japan de afgelopen jaren wel enkele honderden walvissen per jaar gevangen 'voor wetenschappelijk onderzoek', in de zuidelijke oceanen. Vorig jaar werd Japan hiervoor veroordeeld door de Europese Unie en 12 andere landen in een gezamenlijke verklaring.
Volgens Japan zijn de walvispopulaties dankzij het moratorium zodanig hersteld, dat de jacht weer kan beginnen. Nog voor het einde van het jaar zou Japan de IWC officieel op de hoogte van het besluit willen brengen.
Behalve Japan jagen ook Noorwegen en IJsland op walvissen.
Meike Scheidat, marien bioloog aan de WUR, heeft onderzoek gedaan naar dolfijnen en bruinvissen in de Noordzee. Volgens haar heeft Japan wel een punt, zei ze eerder dit jaar aan EenVandaag. “Bepaalde populaties van de dwergvinvis zijn zo hersteld dat je walvisvangst zou kunnen accepteren”.
The Guardian - Japan to resume commercial whaling after leaving IWC ? report
De IWC verbiedt sinds 1982 de commerciële walvisvaart. Als IWC-lid heeft Japan de afgelopen jaren wel enkele honderden walvissen per jaar gevangen 'voor wetenschappelijk onderzoek', in de zuidelijke oceanen. Vorig jaar werd Japan hiervoor veroordeeld door de Europese Unie en 12 andere landen in een gezamenlijke verklaring.
Volgens Japan zijn de walvispopulaties dankzij het moratorium zodanig hersteld, dat de jacht weer kan beginnen. Nog voor het einde van het jaar zou Japan de IWC officieel op de hoogte van het besluit willen brengen.
Behalve Japan jagen ook Noorwegen en IJsland op walvissen.
Meike Scheidat, marien bioloog aan de WUR, heeft onderzoek gedaan naar dolfijnen en bruinvissen in de Noordzee. Volgens haar heeft Japan wel een punt, zei ze eerder dit jaar aan EenVandaag. “Bepaalde populaties van de dwergvinvis zijn zo hersteld dat je walvisvangst zou kunnen accepteren”.
Japan stapt, zoals aangekondigd, uit de IWC en gaat vanaf juli weer commercieel walvissen vangen, schrijft het AD. Volgens het Japanse Agentschap voor de Visserij zal er jacht worden gemaakt op 3 walvissoorten waarvan er ‘ruim voldoende’ exemplaren zijn: de dwergvinvis (naar schatting 800.000 exemplaren), de Sei-walvis (vermoedelijk 50.000) en de Bryde-vinvis (40.000 tot 80.000 en de enige grote walvis die het hele jaar in tropische zeeën verblijft).
Japanners eten al eeuwen lang walvisvlees. Wel steeds een beetje minder. De piek in walvisvleesconsumptie viel in 1962, met een consumptie van 230.000 ton walvisvlees per jaar. Kort na de Tweede Wereldoorlog bestond de helft van de Japanse vleesconsumptie uit walvisvlees, schrijft De Standaard. Inmiddels consumeren de Japanners zo’n 3.00-5.000 ton walvisvlees per jaar en zien ze het als een luxeproduct. Maar wel een product dat deeluitmaakt van hun cultuur: “Ik eet het maar een of twee keer per jaar, maar ik wil in staat zijn het te blijven eten,” zegt de 25-jarige Kanako Shimad. Ze is het ermee eens dat Japan uit de IWC stapt.
De Japanse aankondiging bevatte ook ‘goed’ nieuws. Op 26 december kondigde de Japanse regering aan dat het walvisvangstprogramma op Antarctica eindelijk voorbij is en dat Japan zal stoppen met walvisvaart voor wetenschappelijk onderzoek. De internationale milieuorganisatie Sea Shepherd, die campagne voert tegen de walvisjacht, noemde de aankondiging daarom een overwinning en een kerstcadeau.
... en als er nog minder walvissen zijn, gaat Japan weer "wetenschappelijk" walvis jagen.
Zo verzeker je ten eeuwigen dage je walvis-sushi.