Japan zou van plan zijn uit de International Whaling Commission (IWC) te stappen en wil de commerciële walvisvaart in zijn territoriale wateren hervatten. Dat schrijft The Guardian naar aanleiding van een bericht van persbureau Kyodo.

De IWC verbiedt sinds 1982 de commerciële walvisvaart. Als IWC-lid heeft Japan de afgelopen jaren wel enkele honderden walvissen per jaar gevangen 'voor wetenschappelijk onderzoek', in de zuidelijke oceanen. Vorig jaar werd Japan hiervoor veroordeeld door de Europese Unie en 12 andere landen in een gezamenlijke verklaring.

Volgens Japan zijn de walvispopulaties dankzij het moratorium zodanig hersteld, dat de jacht weer kan beginnen. Nog voor het einde van het jaar zou Japan de IWC officieel op de hoogte van het besluit willen brengen.

Behalve Japan jagen ook Noorwegen en IJsland op walvissen.

Meike Scheidat, marien bioloog aan de WUR, heeft onderzoek gedaan naar dolfijnen en bruinvissen in de Noordzee. Volgens haar heeft Japan wel een punt, zei ze eerder dit jaar aan EenVandaag. “Bepaalde populaties van de dwergvinvis zijn zo hersteld dat je walvisvangst zou kunnen accepteren”.


The Guardian - Japan to resume commercial whaling after leaving IWC ? report
Reageer
  • Deel
Druk af