Maart dit jaar verhoogde Philip Hammond, de Britse minister van Financiën, onverwacht de belasting op alcohol met 3,9%. In 2016 ging de heffing al met 7% omhoog. De prijs van een fles whisky bestaat nu voor 80% uit belastingen en VAT, de Engelse BTW.

Nu het herfst is klagen makers van Scotch dat zij de eerste helft van dit jaar 1 miljoen minder flessen whisky hebben verkocht, 36,7 miljoen tegenover 37,7 miljoen in dezelfde periode van het vorige jaar. Dat is een daling van 2,6%.

Alle reden voor optimisme voor een overheid die de gezondheid van het volk in een hoog vaandel heeft staan. Toch maakt die overheid zich zorgen om iets anders: de inkomsten hadden moeten stijgen, maar door de teruglopende aantallen flessen dalen ze. De Chancellor of the Exchequer, zoals de minister van financiën in Engeland heet, zit met zijn handen in het haar. Destilleerders roepen om een verlaging van de belastingen, maar de schatkist moet op orde en de gezondheid van het publiek moet in acht worden genomen. Daar komt nog eens bij dat de Engelse overheid zich heeft voorgenomen om vooraanstaande industrieën, waaronder de whisky-destilleerders, te ontzien in het licht van de nakende Brexit.

De anti-alcoholbeweging in Engeland houdt zich opvallend stil. Misschien verwachten zij dat de Britse drinker over zal stappen op goedkoper gedestilleerd.
Dit artikel afdrukken