De 26 rijkste mensen ter wereld hadden in 2018 samen evenveel vermogen als de 3,6 miljard mensen die samen de armste helft van de wereldbevolking vormen. Dat meldt Oxfam aan de vooravond van het Wereld Economisch Forum in het Zwitserse Davos.

De getallen verschillen niet veel van vorig jaar. Het vermogen van 's werelds miljardairs steeg met 12% ($2,5 miljard per dag) en er kwamen 165 miljardairs bij. Het bezit van de armste helft van de wereldbevolking nam 11% in waarde af.

Volgens Oxfam illustreert het rapport Public Good or Private Wealth hoe de groeiende kloof tussen rijk en arm de strijd tegen armoede ondermijnt, onze economieën schaadt en wereldwijd publieke woede aanwakkert. Overheden besteden te weinig geld aan publieke diensten, zoals onderwijs en gezondheidszorg. Anderzijds betalen bedrijven en rijken te weinig belasting.

De organisatie pleit voor een wereldwijde vermogensbelasting van 0,5% op het vermogen van de 1% allerrijksten ter wereld. Dat zou genoeg opbrengen om de 262 miljoen kinderen die momenteel van school verstoken zijn onderwijs te kunnen bieden en 3,3 miljoen mensen levensreddende zorg te verstrekken.
Oxfam - Billionaire fortunes grew by $2.5 billion a day last year as poorest saw their wealth fall  | Oxfam International
  • Deel
Druk af