In de Ondertussen van woensdag 5 september vallen mij deze berichten op:

- Zo ziet droogte er in het dagelijks leven in Kenia uit, beschrijft NRC-correspondent Koert Lindijer indringend en onderkoeld in een essay. Je ziet de broodmagere runderen in de stadsbermen staan en ruikt de ongewassen lijven. Niks ver je bed, maar een huiveringwekkend toekomstbeeld: 'ik stink want ik kan niet douchen'.

- We doen in Nederland al jarenlang ons best de wulp en de grutto te beschermen en 'bij ons' lukt dat ook wel een beetje. Maar de wulp, de grutto en ook de zomertortel overwinteren niet in Nederland. Ze trekken naar het zuiden en vliegen over Frankrijk. En daar zijn jagers er dol op. Voor de jacht op de grutto geldt in Frankrijk een moratorium, en het quotum voor de wulp werd door de Franse Raad van State op nul gezet. Maar volgend jaar ligt het lot van onze nationale vogel opnieuw in vreemde handen, treurt de Vogelbescherming in de Volkskrant.

- Regelmatig vragen dierenwelzijnsorganisatie aandacht voor biggen-, bokjes- of kalversterfte. Publieke en politieke verontwaardiging alom. Landbouwminister Carola Schouten gaat er een einde aan te maken. Ze ontwikkelt een benchmark, vertelt boerenblad Nieuwe Oogst zijn leden. Hun bedrijven zullen op grond van verschillende kenmerken worden ingedeeld in 3 categorieën: groen (lage sterfte), oranje en rood (relatief hoge sterfte). Bestaande systemen, zoals die over antibioticagebruik, dienen als voorbeeld en ook parameters als goede zorg en weersomstandigheden moeten een plaatsje krijgen zodat de sector kan leren van de bedrijven waar het goed gaat; en ook waar niet.

Het plan dat sterfte onder jonge dieren tegen moet gaan, is onderdeel van Schoutens pad naar een duurzame veehouderij, schrijft Boerenbusiness. Op dat pad moet alles beter, maar hoe het betaald moet worden weet de minister nog steeds niet. De financiering wordt "als (zeer) lastig ervaren", zegt Schouten. "Daarom ben ik met meerdere banken in gesprek om financieringsaanvragen voor verduurzaming aantrekkelijker te maken." Maar... financieringen zijn natuurlijk kosten en geen winst waarmee je die als boer kunt betalen.

Check Ondertussen dat alweer verder is!
Dit artikel afdrukken