Vrijdag a.s. ga ik naar Zwolle. Daar zal een zaal vol witlooftelers zitten die het over de toekomst van hun vak willen hebben. Volgens Nick in de doorclick is zomerloof bestens geschikt om er strandmatrassen mee te vullen. Hij geniet alleen van de echte winterse die bitter en fris is. Maar de zomerse is tegenwoordig winters. De echte winterwitloof, vindt hij, moet terugkomen.
Hebt u ook wat te klagen over die gele en paarse stronkjes die je bijna het jaarrond kunt kopen? Koopt u ze eigenlijk nog wel en hoe maakt u ze dan klaar?
Dit is uw kans, want ik ga het de telers doorgeven.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Biologische witlof wassen en in de lengte door vieren snijden. In een hete pan met olijfolie doen. Kort aanbakken. Een of twee tenen gestampte knoflook erbij. Kort verder bakken. Deksel op de pan en vuur laag. Max tien minuten stoven. Zout erbij en klaar.
Nick, zoals ik het zie, (nogmaals geen waardeoordeel) is de teelt van de witloofwortels landbouw, omdat je die op het land verbouwt.
De witloftrek is een ander vak. Dat kan eventueel ook op een industrieterrein.
Dat er mensen zijn die allebei tegelijk doen maakt daarbij geen verschil: zij zijn zowel landbouwer als industrieel.
Huib: die cichoreiwortels moeten toch ook geteeld worden? In volle grond nog wel, dus is witloofteelt weldegelijk landbouw (sorry: tuinbouw). Grondwitloof is ook beperkt tot een areaal grond.
Guillaume: het cichoreimerk is "Pacha".
Over het slaafwerk van grondwitloof: mijn leverancier in Brussegem heeft een verrijdbare hangar boven permanente grondverwarming. In zijn kweekhangar kan je rechtop staan onder dak. Krijgt veel bezoek van Tuinbouwscholen.
@ Paul, jij kiest een heel andere insteek dan Huib.
- Huib stelt 'dat wat je zou kunnen verplaatsen, omdat klimaat niet de essentie is, is industrieel'.
- jij suggereert dat grootschaligheid / bulk gericht op rendement per definitie industrieel is.
Ik ben het wel met Huib eens. Elke vorm van productie waarbij het rendement als hoofddoel gesteld wordt boven kwaliteit, smaak of dierenwelzijn is een vorm van industrie. Grondgebondenheid zoals bij melk of piepers is daarbij geen uitzondering. Hier speelt de opbrengst in liters of kilo's ook steeds de boventoon.