Na wat kilo’s te zijn kwijtgeraakt, is het opletten dat deze er niet weer aankomen. Tot nu toe is er nog geen duidelijke oorzaak gevonden waarom dit moeilijk is. Hoewel er in de meeste studies een verhoogde concentratie van ghreline, het 'hongerhormoon', wordt gevonden na gewichtsverlies, is er nog veel onduidelijkheid rondom verzadigingshormonen. Naar aanleiding van nieuwe experimenten lanceren Noorse en Deense onderzoekers de gedachte dat ghreline de verzadigingshormonen overstemt.

Onderzoeksopzet
In het onderzoek volgden zij 2 jaar lang 35 volwassenen met ernstige obesitas die een afvalprogramma volgden dat uit een dieet en beweging bestond. Na 4 weken, 1 jaar en 2 jaar verzamelden de onderzoekers gegevens van de deelnemers. Ze registreerden het gewicht en de lichaamssamenstelling van de deelnemers, evalueerden hun subjectieve gevoelens over honger, volheid, verlangen naar eten en aanstaande voedselconsumptie, lieten de deelnemers een fitheidstest doen en prikten bloed om de concentratie van honger- en verzadigingshormonen te meten.

Resultaten
Het gevoel van verzadiging bleek 4 weken na het afvalprogramma onveranderd. Na 1 en 2 jaar bleek het echter te zijn afgenomen, terwijl hun hongergevoel juist toenam. De plasmaconcentraties van zowel honger- als verzadigingshormonen waren beiden toegenomen. De onderzoekers denken daarom dat de toename aan verzadigingshormonen teniet wordt gedaan door de toename aan hongerhormoon.
Dit artikel afdrukken