Naderhand proefden wij haar Hongaarse pekelaugurken tegen mijn Russische versie. De hare wonnen glansrijk, dankzij de flinters knoflook die in de augurken worden gestoken. Het interessante van de Hongaarse techniek is dat er in het begin een witte boterham op de geopende weckpot (waarin augurken en pekeloplossing zitten) wordt gelegd gedurende enkele dagen. Die boterham sluit de opening af maar laat ventilatie toe; op die manier kan het witte kaamvlies, dat zich altijd graag op het pekelvocht vormt na enige dagen, zich niet ontwikkelen. Dat kaamvlies kan geen kwaad maar het ziet er niet aantrekkelijk uit. De boterham kan ook vervangen worden door een schone zakdoek.
Maar een boterham op de pekelpot is wel rustiek.
Benodigd:
- 800 gram verse augurken
- 50—60 gram zeezout (geen keukenzout)
- enkele tenen knoflook
- 1-2 verse dille- of venkelschermen
- 1 grote boterham
- 1-2 in water uitgekookte weckpotten
Bereiding:
Was eventuele zandresten van de augurken af onder stromend water. Leg ze een dag in een bak met koud water zodat ze zich kunnen volzuigen. Maak een pekeloplossing met 1 liter koud water en zeezout. Zijn de augurken erg groot, gebruik dan iets meer dan 50 gram zout zodat uittredend vocht tijdens de fermentatie de pekeloplossing niet te veel verdunt.
Breng 1 liter water aan de kook, voeg zout toe en roer het mengsel door tot het zout is opgelost. Laat de verkregen pekel in gesloten pan afkoelen. Halveer de tenen knoflook, verwijder het vliesje en de groene kern en snijd de knoflook in dunne plakjes. Geef de augurken over de lengte een diepe insnijding. Duw enkele plakjes knoflook in de insnijding.
Zet de augurken rechtop en dicht tegen elkaar aan in een weckpot en stop een bloeiende scherm van dille of venkel bij de augurken in de pot. Als de augurken erg klein zijn dan kan eventueel een tweede laag worden gemaakt. Giet zoveel van de pekel over de augurken dat ze geheel onder staan; zorg dat de augurken klem zitten in de weckpot zodat ze onder de pekel blijven en niet gaan ‘drijven’. Bewaar de rest van het pekelwater voor later.
Leg de witte boterham op de geopende pot augurken zodat ze toegedekt zijn maar het geheel tijdens het fermenteren wel kan ventileren. Zet de open weckpot 5 dagen op een vensterbank in de zon, of anderszins op een warme plek. Verwijder na de aangegeven tijd de witte boterham, giet nog wat pekelwater op de augurken en sluit de pot af.
Deze lichtgezouten augurken zijn zo verrukkelijk,te meer omdat ze knapperig zijn, dat de pot snel leeg is. Maar in principe kunnen de pekelaugurken wel enige tijd worden bewaard in de gesloten weckpot op een koele, donkere plaats of in de ijskast.
En wie wel verse augurken kan kopen maar geen puf heeft om ze in te leggen, die doet er verstandig aan ze rauw door de sla te doen of de plakjes op een boterham te leggen. Meer smaak en vooral veel knapperiger dan plakjes van de uit hun krachten gegroeide, waterige komkommers waarmee de meesten van ons bekend zijn. Alternatief voor de lange komkommers zijn de korte komkommertjes die verkrijgbaar zijn bij Turkse en Marokkaanse winkels. Die zijn ook gemakkelijk mee te nemen als ‘knabbeltje’ in een lunchpakket, voor wie nog zelf zijn lunch meeneemt naar het werk. Die gewoonte begint ook aardig in verval te raken...
Fotocredits: Florine Boucher
Op 11 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
@Nick Trachet @3
Was even een weekje afwezig, vandaar trage reactie. Maar om je vraag te beantwoorden: Pekelaugurken is een joodse lekkernij. En ooit werd mij uitgelegd dat het zouten van de pekel met zeezout betrekking heeft op de regels die joden in acht moeten nemen bij voedselbereiding. Oorspronkelijk werd zeewater gebruikt voor het pekelen.
Nick, mee eens, enzymen spelen eigenlijk altijd een (hoofd)rol in de keuken. Bedankt overigens voor je tip over het boekje van Max Labbé. Ik ken dit niet, maar ben erg benieuwd.
Robert-Jeroen #6, ik gebruikte gisting in brede zin, dan kan die zelfs enzymatisch zijn. en de eigen enzymes spelen altijd een rol, ook die vanuit het door Florine vermeld kaamvlies. Ken jij trouwens het boekje van Max Labbé: "Cest étonnants aliments lacto-fermentés"?
je hebt natuurlijk gelijk hier robert, melkzuurbacterieen, en dat nadat ik in een mikrobiologisch lab in wageningen (op de berg) zuurkool heb moeten maken en in ieder stadium de microben onder het microscoop heb moeten bekijken en tekenen, mea culpa, mea culpa, mea maxima culpa!
Dirk, ik vrees toch dat je het hier mis hebt. Schimmels of gisten kunnen uiterst nuttig zijn in de keuken, voor het laten rijzen van brood, smaak geven aan kazen, etc.
Maar bij het maken van augurken, zuurkool, of van bieten en groene tomaten, zoals ik in eerdere artikelen beschreef, gaat het om lactofermentatie. De daarvoor verantwoordelijke micro-organismen zijn geen schimmels of gisten, maar melkzuurbacteriën.