Het Britse Centre for Environment, Fisheries and Aquaculture Science, analyseerde voor het onderzoek 500.000 aangelande vissen. Op grond daarvan stelden ze vast dat er in de Noordzee 191 miljoen eenjarige kabeljauwen zijn, maar slechts 18 miljoen driejarige. Van de naar hun schatting in 2011 600 aanwezige 12- en 13-jarige kabeljauwen zijn er 200 gevangen. Op basis van van die bevindingen stelt Cefas dat er minder dan 100 kabeljauwen ouder dan 13 jaar in de hele Noordzee zijn.
Twee kanttekeningen: de belangrijkste visgronden voor de kabeljauw zijn de Barentszzee en de wateren rond IJsland. In de jaren zeventig en tachtig is kabeljauw massaal overbevist, waardoor het de vraag is of de kabeljauwstand bij New Foundland en in de Noordzee zich nog ooit helemaal zullen herstellen. De afgelopen jaren laat de kabeljauwstand ook in de Noordzee weer een goede ontwikkeling zien. Het International Council for Exploration of the Seas zegt in het hierboven genoemde artikel: 'Noordzee kabeljauw gaat ook de goede kant op, de kabeljauwstand heeft zich daar de afgelopen zes jaar verdubbeld en is er nu op het meest gezonde niveau sinds 14 jaar. Hoewel de vismogelijkheden in de Noordzee-herstelzone nog verder zouden kunnen krimpen, blijft de industrie optimistisch dat de positieve ontwikkeling naar grotere quota in de toekomst zou kunnen leiden.'
Fotocredits: afloden, 9,5 kilos in a bucket
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Kabeljauw wordt al eeuwen zwaar bevist, maar vroeger gebeurde dat met haken en (kol)lijnen, dat leverde heel andere vangstverdelingen op dan met trawlen. Sinds men doorheeft dat beschermingsmaatregelen nodig zijn is men de mazen gaan vergroten, hierdoor kunnen de kleintjes ontsnappen.
Dat leidt tot twee dingen:
1- klein zijn wordt een selectief voordeel. Ik heb gelezen dat men al merkt dat vandaag kabeljauw kuitrijp wordt bij kleinere maten. Dwerggroei wordt aangemoedigd door trawlen.
2- de populatie wordt kwetsbaarder, omdat grote vissen véél meer eieren produceren dan kleine. Wij leerden van de kabeljauw met zijn zes miljoen eitjes, maar dat gaat uiteraard enkel op voor de grote joekels, niet voor de 'gul' die vandaag wordt aangevoerd (ik leerde als kind dat een kabeljauw onder de zes kilo geen kabeljauw heet, maar gul).
Kabeljauw groeit zeer snel en is nu op drie jaar geslachtsrijp bij een gewicht van een kilo of twee, maar wel klein. Ik heb nog (in 2000) kabeljauw van 20 kilo gezien in de aanvoer op de Faer Oer, maar die kwam uit de Beringzee; vroeger ving men soms dieren van rond de honderd kilo.
Wat we zouden moeten doen is de kleintjes (gedeeltelijk) vangen en de grote laten ontsnappen, maar hoe doe je zoiets? De kollijn weer invoeren? De Noren vissen veel met de lijn. Hele grote vissen kunnen niet worden binnengehaald of breken los en blijven dus leven...