De kabeljauwstand blijkt ongekende hoogtes te hebben bereikt in de Barentszee, rondom IJsland en zelfs in de Noordzee, waar na zes jaar van gestage groei van de populatie het hoogste niveau van de afgelopen 14 jaar is bereikt. Daarom stelt de International Council for Exploration of the Sea (ICES) voor de quota voor de te vangen kabeljauw voor de komende jaren te substantieel te verhogen. Dat meldt SeafoodSource.com. De quota worden in oktober definitief vastgesteld door de gezamenlijke Norwegian-Russian Fisheries Commission.

De verruiming van de quota is fijn voor de vissers, maar verwerkers en exporteurs maken zich zorgen over de effecten die dit grotere aanbod zal hebben op de prijs. De afgelopen anderhalf jaar hebben de prijs van 'H&G cod' (= schoongemaakte vis, zonder kop en ingewanden) in China al zien dalen van 4.510 naar 2,542 euro per metrische ton. Als er geen winst meer te behalen is aan de kabeljauw, zullen de toegekende quota wellicht niet eens opgevist worden.

Het ruimere aanbod aan kabeljauw zal waarschijnlijk voor verschuivingen zorgen in de mondiale witvisconsumptie. Noorwegen werkt nauw samen met z'n exportsector om bestaande afzetmarkten (Brazilië, Portugal, USA) niet te overspoelen met kabeljauw ten koste van hun traditionele klipvis of schelvisproducten - de schelvisquota worden verkleind omdat de schelvisstand terugloopt. John Rutherford van de FASFA (Frozen at Sea Fillets Association, de organisatie van vissers en distributeurs van op zee ingevroren vis met leden uit Noorwegen, IJsland, de Faroer Eilanden, Spanje, Rusland, Groenland en Groot-Brittannië) ziet met name in in de retail (en culinair) kabeljauw z'n terechte positie als de ultieme witvis weer opeisen, ten koste van mindere kwaliteit vissen als koolvis en pangasius.

En nu moet de consument nog uitgelegd krijgen dat er echt weer meer dan genoeg verantwoorde kabeljauw is.

Fotocredits: Derek Keats
Dit artikel afdrukken