Een berichtje met een waarschuwende ondertoon op Modern Farmer: je kunt maar beter de beslaglepel (met brownie-beslag) niet aflikken. Voor cakebeslag zou hetzelfde gelden, want ook daar zitten rauwe eieren in. En daar gaat het om: rauwe eieren kunnen besmet zijn met Salmonella, en daar kun je als mens flink ziek van worden. Voor Amerikanen reden om al hun eieren te wassen, in de hoop besmetting te voorkomen. Want aan de kip zelf kun je het niet zien. Daarom raden ook de Centers for Disease Control and Prevention aan alleen volledig gekookte of gebakken eieren te eten.

Salmonella-eieren
In de VS lopen jaarlijks naar schatting 1,2 miljoen mensen een salmonella-besmetting op, waaraan er zo'n 400 overlijden. En hoewel de salmonella-gevallen een dalende lijn laten zien (9% in 2013 ten opzichte van 2010-2012) en er inmiddels steeds meer preventie en inspecties plaatsvinden (dankzij de Food Safety and Modernization Act), blijft een Amerikaans ei vooralsnog 'potentieel verdacht'. Vandaar het - ietwat bizarre - advies waar Modern Farmer mee besluit: lik eerst de lepel af, en voeg dan pas je eieren toe. Maar goed, dan heb je het principe van het beslaglepellikken toch echt niet goed begrepen.

Salmonellavrije kippen
In Europa doen we het anders. Wij proberen voor salmonella-vrije kippen te zorgen en doen dat met vaccins, testen en inspecties. Ook zijn er gegarandeerd salmonella-vrije eieren te koop. Als je daar je cake mee maakt, hoef je de oven niet eens aan te zetten.
Dit artikel afdrukken