Salmonella-eieren
In de VS lopen jaarlijks naar schatting 1,2 miljoen mensen een salmonella-besmetting op, waaraan er zo'n 400 overlijden. En hoewel de salmonella-gevallen een dalende lijn laten zien (9% in 2013 ten opzichte van 2010-2012) en er inmiddels steeds meer preventie en inspecties plaatsvinden (dankzij de Food Safety and Modernization Act), blijft een Amerikaans ei vooralsnog 'potentieel verdacht'. Vandaar het - ietwat bizarre - advies waar Modern Farmer mee besluit: lik eerst de lepel af, en voeg dan pas je eieren toe. Maar goed, dan heb je het principe van het beslaglepellikken toch echt niet goed begrepen.
Salmonellavrije kippen
In Europa doen we het anders. Wij proberen voor salmonella-vrije kippen te zorgen en doen dat met vaccins, testen en inspecties. Ook zijn er gegarandeerd salmonella-vrije eieren te koop. Als je daar je cake mee maakt, hoef je de oven niet eens aan te zetten.
Op 10 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
In Ravenna, Italië kondigt het stadsbestuur ieder jaar een verbod af op het gebruik van rauwe eieren in de horeca. Dit verbod geldt tot 30 september. Daarna mag het weer. Het stadsbestuur doet kennelijk ook een risicobeoordeling.
Is er overigens ook bekend of 0, 1, 2 of 3-sterren eieren gemiddeld afnemend danwel evenveel besmettingen hebben? M.a.w. zou dat een reden kunnen zijn om biologisch te kiezen? Of is dat niet het geval?
Ik noem de volgorde: gevaren-analyse, risico-analyse en risicomanagement.
Om over te kunnen gaan op risicomanagement, moet je eerst met elkaar afspreken, welk risico je wel of niet wilt accepteren.
Ik heb met mijzelf afgesproken dat ik (niet erg oud, gezond, niet zwanger) best een risico wil dragen dat ik 1 x in de 60 jaar ziek word.
Bovendien is mijn cakebeslag zo lekker dat ik het risico graag afzet tegenover mijn plezier het cakebeslag te eten.
Het afwegen of je wel of niet het risico neemt, is een volledig subjectief gebeuren.
@Rijkelt Beumer #9 T.a.v. eieren uit andere streken dan Noordwest Europa: Ik heb mij in mijn tekst voor Voedselveiligheid/VMT gebaseerd op de laatste besmettingscijfers van het RIVM. Het gaat daarbij niet om Spaanse eieren, maar om eieren te koop in Nederland.
Als ik even niet mijn pet opzet van hoofredacteur Voedselveiligheid/VMT, maar die van Albert Heijn: Het overgrote deel van verse eieren in onze supermarkten is afkomstig uit Nederland. Als het al ergens anders vandaan komt, is het uit buurlanden.
Simone, Rijkelt, jullie zijn kenners. Wat moeten we met deze uitspraak die het Voedingscentrum als de Waarheid op Tafel zet:
"Ik denk dat een likje rauw cakebeslag geen kwaad kan"
Niet waar: ook een klein likje cakebeslag kan al voor buikpijn zorgen. Dat komt omdat er in beslag rauw ei zit en daar kunnen schadelijke bacteriën in voorkomen zoals salmonella. Proef er dus niet van en was je handen goed voor en na het maken van het beslag.
Rauw beslag is met name gevaarlijk voor jonge kinderen maar ook voor zwangeren, ouderen en mensen met een verminderde weerstand.
Tijdens het bakken gaan schadelijke bacteriën dood. De cake kun je dus wel veilig eten.
Ja op die manier, dan snap ik wat je bedoeld, maar dit artikel gaat er toch over dat je besmet raakt EN daardoor ziek wordt? Anders zou er niet over voedselveiligheid bij rauwe eieren gesproken hoeven te worden?