Na drie extreem droge jaren sloeg Kaapstad in januari 2018 alarm. De stuwmeren rond de stad stonden bijna droog. Zonder drastische maatregelen dreigde de stad op 22 april gewoon zonder water te zitten.

Het stadsbestuur trad voortvarend op. Geen auto's meer wassen, de tuin niet meer sproeien, niet meer dan 50 liter water per persoon per dag (in Nederland verbruiken we gemiddeld 119 liter per persoon per dag) en onder de douche met een speciaal 2-minutendeuntje. Het hielp.

Waterbesparen helpt
Het waterverbruik van Kaapstad daalde van 700 miljoen liter naar 500 miljoen liter per dag. In 2014 was dat zelfs nog 1,2 miljard liter geweest. Bewoners kregen door dat water iets is om zuinig op te zijn. Een besef dat nog altijd bestaat, al zijn de alomtegenwoordige waarschuwingsborden met 'Elke druppel telt!' uit het straatbeeld verdwenen, schrijft Trouw.

Afgelopen winter - op het zuidelijk halfrond is het winter als het bij ons zomer is - ging het regenen. Genoeg om de stuwmeren weer grotendeels aan te vullen. Het waterverbruik blijft laag. De dagelijkse aanbeveling ligt al weer op 105 liter per persoon. Veel mensen hebben geïnvesteerd in structurele oplossingen, zoals regentonnen waar ze water uit putten om de tuin te sproeien.

Het stadsbestuur is voorlopig nog niet klaar. Er zijn nog veel meer structurele oplossingen nodig. Zo moet er geïnvesteerd worden in meer opslagcapaciteit voor de winterregen en meer noodvoorzieningen voor de zomers. Grondwaterwinning, ontzilten en recyclen zijn de toverwoorden.

De manier waarop Kaapstad Day Zero wist af te wenden, kan als les dienen voor iedere stad die met een tekort aan water geconfronteerd dreigt te worden, schrijft Quartz. De belangrijkste leerpunten: ken je data, communiceer helder, betrek experts en verzeker je ervan dat de interactie tussen nationale, provinciale en gemeentelijke overheden naadloos verloopt.
Dit artikel afdrukken