Meer dan de helft van de als huisdier in de VS gehouden honden en katten is te zwaar of zelfs obees, schat de Association for Pet Obesity Prevention. Dat schrijft MedicalNewsToday, dat zich doorgaans alleen op het gebied van de humane gezondheid begeeft.

Juist in deze tijd, als het lang donker is en het weer niet altijd meezit, willen huisdiereigenaren zich nog wel eens met een jantje van Leiden van het uitlaten van de hond afmaken. Daar wordt ook het huisdier niet slanker van. De dreiging van obesitas met allerlei consequenties ligt op de loer - te meer daar veel huisdiereigenaren de gewichtsproblemen van hun huisdier niet onderkennen, zegt de American Veterinary Medical Association. Overgewicht kan leiden tot diabetes, hart- en longziekten, huidproblemen, arthritis, hoge bloeddruk en zelfs kanker. Dat gebeurt bij dieren net als bij mensen.

En wat is bij mensen de beste maatregel die je kunt nemen? Juist, bewegen. Dus, zeggen dierenartsen dr. Camille Torres-Henderson en James Voss, doe dat met je dikke huisgenoot ook.

Gezondheidsvoordelen
Een activiteitenprogramma voor je huisdier brengt een aantal (gezondheids)voordelen met zich mee.
1. Een verbeterde algehele gezondheid. Bij honden bijvoorbeeld treedt minder arthritis op en ze hebben een langer, gezonder, leven.
2. Gewichtsbeheersing. Bij een gezond dier moet je zijn of haar ribben kunnen voelen onder z'n velletje. En dus niet een laag vet. Als je boven je hond of kat staat en naar beneden kijk, moet er een taille te zien zijn. En van de zijkant moet de onderbuik ingetrokken zijn.
3. Terugdringen van ongewenst gedrag. Maak je huisdier lekker moe en hij gaat vanzelf minder kauwen op je kussens, graven in je beddengoed of bloembedden, janken of mauwen en andere onplezierige onhebbelijkheden vertonen.
4. Sterkere spieren en verbeterde soepelheid: kracht en lenigheid kunnen het risico op blessures voor dieren verminderen, net als bij mensen.
5. Een sterkere emotionele band: jullie zullen beiden gelukkiger worden van de samen doorgebrachte quality time.

Spelletjes om te spelen tijdens te winter
Om de koudedrempel te verlagen, zijn hier een paar tips voor spelletjes die je samen kunt spelen en waar je zowel fysiek als mentaal je huisdier mee tegemoet komt.
- Vangen (en brengen): voor zowel honden als katten. Varieer met de speeltjes die je gebruikt.
- Verstoppertje: verstop brokjes of gezonde snoepjes overal in huis. Een prima manier om je kat mentaal te stimuleren, niet alleen in koude of natte tijden.
- Voedselpuzzels: dat zijn speeltjes waar de hond of kat zijn best moet doen om bij het eten te komen. Ook weer een prima mentale stimulans.
- Laserpen: zowel honden als katten kunnen helemaal los gaan bij het proberen te vangen van het rondschietende lichtpuntje.
- Clicker-training: met een dingetje dat klikgeluiden maakt kun je allerlei vormen van gedrag trainen bij je kat. Zo kun je 'm zelfs leren op de wc z'n behoefte te doen.
- Veertjes: de meeste katten zijn dol op hengeltjes of stokjes met een veertje. Daag ze uit tot een partijtje jagen en vangen om ze in beweging te krijgen.
- Lekker wandelen: kleed je warm aan en neem je hond gewoon mee naar buiten. Stevig doorstappen en pas op de terugweg ruimte laten voor rustig rondsnuffelen. Eventueel kunnen hondenlaarsjes zijn pootjes beschermen tegen de sneeuw.

Na de winterperiode kun je zoetjesaan beginnen met intensievere bewegingssessies. Net als bij mensen kan te veel activiteit na maandenlang nietsdoen tot blessures leiden. In overleg met de dierarts kun je een dieet- en bewegingsplan opstellen waarmee je je huisdier van zijn extra kilootjes af kunt helpen zodat hem een lang, actief en gezond leven te wachten staat.

Fotocredits: 'cute fattý', d.aniela
Dit artikel afdrukken