De wijsheid 'de ogen zijn groter dan de maag' blijkt niet altijd op te gaan. Kleuters eten meer als ze grotere porties voorgeschoteld krijgen.

Dat lijkt het resultaat van een vijfdaagse studie door de Amerikaanse Penn State universiteit in kinderopvangcentra. De studie is gepubliceerd in The American Journal of Clinical Nutrition.

De onderzoekwers wilden feitelijk vaststellen of kleuters meer eten als ze een grotere portie krijgen voorgezet. Aan het onderzoek deden 49 kinderen tussen de 3 en 5 jaar mee. In het ene deel van het onderzoek kregen de kinderen 5 dagen lang maaltijden en snacks aangeboden op basis van hun voedingsbehoeften. In het andere deel kregen de kleuters 5 dagen lang de helft van die portie extra.

De onderzoekers verwachtten dat de tweede groep kleuters (met de grotere portie) hun bord niet leeg zouden eten en zelfs wat minder dan de kinderen met een afgepaste portie. In de praktijk bleken ze meer naar binnen te werken als er meer eten op het bord ligt. Dat gold voor zowel de hoeveelheid (16% meer) als de calorieën (18% meer).

Een andere uitkomst was dat dit portiegrootte-effect groter lijkt bij kinderen met overgewicht of obesitas.

Kinderen die pas eten als zij honger voelen, lijken juist minder ‘vatbaar’ te zijn voor grotere porties, schrijft Science Daily.
ScienceDaily - Bigger portions lead to preschoolers eating more over time
  • Deel
Druk af