Hittestress kan flink in de papieren lopen, rekende het Vlaamse onderzoeksinstituut ILVO uit. Op basis van 6 jaar data van (alle) Vlaamse melkveebedrijven, in combinatie met de gedetailleerde omgevingstemperaturen en vochtigheidsgraden over de jaren 2009-2015, konden de landbouweconomen de economische schade door hitte in kaart brengen.

In de onderzoeksperiode verloor een gemiddeld Vlaams melkveebedrijf in een hete maand bijna 5% aan melkproductie. Bij een gemiddelde prijs van 30 eurocent per liter komt dit neer op een verlies van €440 euro voor een gemiddeld bedrijf, dat kan oplopen tot meer dan €1.500 voor de ergst getroffen bedrijven. Elke dag boven de 33°C met een relatieve luchtvochtigheid van 65% leidt op een gemiddeld melkveebedrijf tot een omzetverlies van €500 euro. En dat was op basis van data van ruim 10 jaar geleden, vóór de warmterecords van de afgelopen jaren.

Natuurlijk zitten boeren niet bij hittegolven neer. In Nederland is het eerste monitoringsysteem, Nedap CowControl, net op de markt gekomen, meldt Nieuwe Oogst. Het systeem detecteert iedere 15 minuten met behulp van sensoren of er sprake is van geen, milde, ernstige of zeer ernstige hittestress in de stal, en hoe lang. Dan kan de boer ingrijpen, bijvoorbeeld door ventilatoren of sprinklers in te schakelen.

In Boerderij laten de broers Kusters zien wat zij in de praktijk doen: soaken en droogblazen. Ofwel: zodra het boven de 27°C wordt, krijgen de koeien iedere 12 minuten een druppeldouche, en blazen de grote ventilatoren in de stal ze weer droog.

Het scheelt de broers 's zomers, zelfs als de temperatuur oploopt tot boven de 35°C, tot 2 liter melk per koe per dag. In de wei zul je hun koeien niet zien. Daar valt niet te soaken.
Dit artikel afdrukken