Op dit moment is de prijs van eieren historisch hoog. Niet alleen in Nederland, een van de grootste eierproducenten van Europa, maar ook in de rest van Europa en in de Verenigde Staten. De oorzaken van de hoge eierprijzen zijn de gestegen kosten van kippenvoer en een kleiner aanbod door de vogelgriep.

In Nederland waren eieren in februari 2023 gemiddeld 26,3% duurder dan een jaar eerder, meldt het CBS. In de Europese Unie ligt de eierprijs gemiddeld 31,1% hoger dan in februari 2022. In Tsjechië zijn de eieren het meest in prijs gestegen, ruim 95%, en ook in Hongarije en Slowakije was de prijsstijging met bijna 80% uitzonderlijk. Op Cyprus werden de eieren maar 14% duurder en in Noorwegen (geen lid van de EU) was de prijsstijging het kleinst met 8,2%. In de Verenigde Staten bedroeg de prijsstijging van eieren 55,4%.

De hogere prijs van eieren resulteerde ook in een toename van de exportwaarde. Nederland exporteerde in 2022 voor bijna €1,5 miljard aan eieren, dat was 29% meer aan exportwaarde dan in 2021. Met een waarde van ruim €700 miljoen was Duitsland de grootste importeur van Nederlandse eieren.

Opvallend is dat Nederland ook eieren importeert, met name uit buurlanden Duitsland en België. In 2022 ging het om €334 miljoen. Sinds vorig jaar importeert Nederland ook eieren uit Oekraïne - vóór mei 2022 kwamen er nagenoeg geen eieren uit dat land naar Nederland - en afgelopen jaar kwam 1,4% van de Nederlandse eierimport uit dat land, met een waarde van €7 miljoen. Nederland is daarmee de derde bestemming van Oekraïense eieren binnen Europa (na Letland en Polen), 18% van de uitgevoerde eieren komt hierheen.

  • Deel
Druk af