Vorige maand meldden de Amerikaanse Centers for Disease Control and Prevention (CDC) dat er nog nooit eerder zoveel Salmonella-infecties waren die rechtstreeks te relateren zijn aan hobbykippen als dit jaar. Bij 10 separate salmonella-uitbraken die zich over 48 staten uitstrekken zijn al 961 ziektegevallen gemeld, met 215 ziekenhuisopnames en 1 overlijdensgeval (op het totaal van gemiddeld 1.000.000 ziektegevallen en 380 overlijdensgevallen per jaar).

Volgens het CDC heeft die toename van salmonellabesmettingen te maken met de groeiende populariteit van kippen als huisdieren. "Is kip de nieuwe hond?", vraagt The Guardian zich af. Dat blijkt in de praktijk nog wel mee te vallen: tegenover de 8,5 miljoen Britse honden vallen de 500.000 huiskippen in het niet. Maar dat neemt niet weg dat het barst van de verhalen over hoe gezellig die kippen wel niet zijn. Kippen zijn sociale dieren en hebben allemaal hun eigen karaktertrekken. Ze passen zich aan aan het gezin. Je kunt ze kunstjes leren. "Het zijn verbazingwekkende huisdieren," zegt Bob Smith in de New York Times. "Ze reageren waarschijnlijk meer op mij dan mijn katten."

In de VS is de groeiende populariteit van hobbykippen zichtbaar in de verkoop van kuikens. Verkocht hobbykippenbedrijf My Pet Chicken 10 jaar geleden nog 5.000 kuikens in het voorjaar, nu gaat het het hele jaar door, loopt het in de honderdduizendtallen en zijn er soms zelfs wachtlijsten, schrijft de New York Times. Mensen willen een paar kippen in de achtertuin voor de verse eitjes, blijkt. De trend van lokaal eten en weten waar je eten vandaan komt, vindt zijn neerslag in het houden van je eigen kippen. En dan blijken die kippen dus ook nog eens verrassend gezellig. "Ze knuffelen hun kippen, geven ze kusjes, kleden ze aan en laten ze in huis", vertelt 'kippenfluisteraar' Andy Schneider .

En dát zou nou eigenlijk net niet moeten. Want de risico's op salmonella zijn reëel. Veel kippen dragen salmonella bij zich, zonder dat ze ziek zijn. Via de mest, maar ook via veren, huid en eieren kunnen de bacteriën op mensenhanden terecht komen. Dus vestigt het CDC nog maar eens de aandacht op de regels voor een gezonde omgang met kippen: handen wassen, goede hygiëne rondom het kippenhok, aparte kleren en schoenen, geen kippen in huis - en al helemaal geen geknuffel of kusjes. Dan zijn ook die eigen eitjes uit de achtertuin niet gevaarlijk.
Dit artikel afdrukken