Plofkippen zijn volgens Wakker Dier vleeskuikens die in grote aantallen in gesloten houderijsystemen worden gehuisvest. De rasvarianten zijn zodanig 'doorgefokt' dat ze sneller slachtrijp zijn. Dat veroorzaakt fysieke problemen bij de dieren, stelt Wakker Dier
Het ANP meldt:
De campagne dringt erop aan dat de bedrijven in kwestie overstappen naar kippen die een ster van het Beter Leven-kenmerk van de Dierenbescherming hebben gekregen. De productie van deze kippen is doorgaans wel iets duurder dan het gebruik van ‘plofkippen’.
De actiegroep hoopt vooral dat producenten van baby- en huisdierenvoeding snel de omschakelingen naar ‘goede’ kippen zullen maken. Onder meer Olvarit, Bonzo, TomPoes, Whiskas en Royal Canin maken volgens Wakker Dier nog gebruik van foute kippen.
De actie mag opmerkelijk heten. Toen het eerste sterproduct - de 1-ster kip Volwaard - door de Dierenbescherming werd geïntroduceerd voerde Wakker Dier er fel oppositie tegen. In een uitzending van het consumentenprogramma RADAR moest de Dierenbescherming het ontgelden. Nu omarmt Wakker Dier het initiatief.
De Dierenbescherming torpedeerde recent een initiatief om het 1-ster concept via een gesloten houderijconcept in Nederland uit te breiden. De sector is niet in staat om zijn bestaande stallen om te bouwen tot naar stallen met uitloop die vanuit een mensgezondheidsperspectief de voorkeur zouden moeten hebben. Dit zou ertoe kunnen leiden dat de Nederlandse kipsector tot een snelle afbouw wordt gedwongen.
Vanuit de sector gaat het gerucht dat de eerste 1 ster kippen mogelijk dit jaar nog uit 'een Oost-Europees land' naar Nederland geïmporteerd zullen worden om te kunnen voldoen aan de door Wakker Dier en de Dierenbescherming gecreëerde vraag naar buitenlandse kip. Waar die dieren geslacht zullen worden is onbekend.
Fotocredits: Monik Markus
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Dick Foor, kijk even hiernaast op Foodlog.
Vandaag volop in het nieuws:
Biologische kipfilet gezondst
2012-01-31 | Consumentenbond |
De Consumentenbond heeft in een onderzoek naar probleembacteriën in kipfilet een direct verband gelegd tussen de manier van dieren houden en de kwaliteit van het geproduceerde voedsel. Biologische kipfilet komt als beste uit de test.
Resistente bacteriën
De Consumentenbond onderzocht twintig monsters van kipfilet op de aanwezigheid van onder meer ESBL-producerende bacteriën, die ongevoelig zijn geworden voor antibiotica. Hierbij ging het zowel om onschuldige als om ziekmakende bacteriën. Bij deze laatste groep is antibioticaresistentie een groot probleem, omdat een patiënt erdoor onbehandelbaar wordt. Het ESBL-probleem is door de intensieve kippenhouderij zelf in de wereld geholpen, concludeert de Consumentenbond. Veel te veel kippen op een veel te kleine ruimte. Om verspreiding van ziekten te voorkomen worden grote hoeveelheden antibiotica gebruikt, waartegen bacteriën snel resistent worden.
Bijna geen ziektes
Biologische kippen hebben daglicht en een vrije uitloop naar buiten. Ook in de stal hebben ze meer leefruimte. Dat leidt tot een natuurlijker gedrag en minder stress. Antibiotica mogen niet preventief toegediend worden, alleen ter behandeling van een individueel ziek dier en onder controle van een veearts. Herman Kemper van KemperKip, die de filet levert voor testwinnaar Bio+: "Bij ons komen ziektes bijna niet voor. Dat heeft te maken met de weerstand van de kip. Wij werken met een langzaam groeiend ras. Een vleeskip moet een bepaalde leeftijd krijgen. Sneller is niet beter. Onze kippen zijn geen topsporters die op de grens van hun kunnen presteren, ze zijn niet zo ‘blessuregevoelig’. De bewegingsvrijheid en het buiten lopen bevorderen de gezondheid van onze kippen. Licht en lucht zijn geneeskrachtig voor een dier.”
Kip is prijs waard
Biologische kip wordt in culinaire kringen gewaardeerd vanwege de kwaliteit en de smaak. De kipfilet is aanmerkelijk duurder, maar uit het onderzoek blijkt dat biologische kip zijn prijs waard is. Het houderijsysteem zit gezond in elkaar, voor mens en dier, en dat levert gezonde kwaliteitsproducten op. Bionext, ketenorganisatie voor duurzame, biologische landbouw en voeding, beschouwt de beste score voor de twee biologische filets als een bevestiging voor het biologische landbouwsysteem. Het toont aan dat de uitgangspunten van de biologische landbouw hout snijden.
Paul Jansen@
Niet met gemak, Paul. Met kennis en onderwijs. Deze tijd typeert zich door een bijna neurotische benadering van de natuur, maar nimmer stonden zelfs de 'ecoristen' er verder vandaan. Probeer zelf eens na te gaan hoe hoog te percentages onder te bevolking zijn van mensen, die:
- een kip in stukken kunnen snijden
- een kip kunnen doden
- een wijting kunnen schoonmaken
- weten welke vlees van welk deel van een dier komt
- in hun leven kersen zullen plukken
- honing aan een raat gezien hebben
- het verschil tussen framboos en een braam zien
Laat staan een warm ei tussen de poten van een kip in hun hand opvingen
Moet ik nog een uur door gaan..?
Het wordt tijd dat, afgestemd op niveau, zelfs op middelbare scholen een uur 'voedselkennis en voedselbereiding' komt. Helaas ! Dramatisch !
Dat zal in Holland onmiddellijk in de tang genomen worden door CO2-adepten, ‘Blijf-van-mijn eierstokken’, ‘Bont is vies’, ‘Alleen bio is gezond’, en de actiegroep 'Dierenverdriet' en vragen in de Kamer door GroenLinks.
Mijn (Vlaamse) echtgenote heeft als basis Moderne Humaniora (afd. wetenschappelijk) (de ouwe HBS-B) .
Klassikaal (!) voor 15-16-jarigen, werd achtereenvolgens dissectie gedaan op een konijn, duif, vis en een kikker. Beesten die nog steeds met kunde en plezier fantastsich kan bereiden. Jawel, ook de kikkerbillen.
Ongelofelijk, nietwaar ? Waar ?
St. Josefinstituut Knokke Heist.
Een dergelijke kennisoverdracht vraagt in Holland waarschijnlijk om inzet van de ME.
Hans, ik denk eerder dat het met "gemak" te maken heeft dan met "niets te makken". De keuken is een mooi ding maar niet voor iedereen om er veel tijd in te staan. Buiten dat geloof ik evenmin dat zoals in dit lijntje gesuggereerd word een product veel duurder hoeft te worden om onderscheidend te zijn. Export zal ook hier de hoofdreden zijn waarom er geen grootschaliger welzijn/gezondheid/smakelijker? productie is.
Toevallig weet ik dat in het kleine Zeeuws-Vlaanderen het Bureau Schuld/Hulp-verlening meer dan 800 dossiers in behandeling heeft. Kritisch in andermans winkelkarretje kijkend, zie ik weinig rood vlees. Wel kiloknallers (maar dan in kleine verpakking van veel lager gewicht), mixed gehakt (waar net een ballige topic over liep) en kip.
Geen kip, maar kippenpoten, ‘filets’ en drum- en tv-sticks.
Het zou interessant zijn eens te onderzoeken wat er gebeurt als al die mensen stoppen met goedkope kip, omdat de van plezier lachende welzijnskip van Wakker Dier voor hen gewoon te duur wordt. Sommigen hier heb geen flauw benul hoeveel mensen de eindjes aan elkaar moeten knopen. De SP vaart er wel bij.
Arme kippenboeren. Eindelijk een mooi product, maar voor de bulk van de markt (Jan met de Pet) is het te duur.
Jahaa.., zeggen de dierenmoralisten, maar dan leren we die domoren dat ze beter 1x in de veertien dagen echt ‘genieten’ van een genietkip, dan 4 x van een kip met claustrofobie, angstneurosen en trieste blik. Dat geeft ook een moreel fijner (?) gevoel onder het eten.
Weg kippenboeren.
Feest voor Wakker dier, want binnen hun ‘stepping stone strategy’ is het doel geen vrolijke hoender, maar vegetarische burgers.
De ultieme oplossing voor dierenwelzijn.
Maar nog een serieus vraagje.
Ik noteerde eerder het fenomeen, dat hele kippen ‘out’ zijn.
Bij AH, kipafdeling 1,5m hoog en 3m lang, ligt van alles, maar hooguit 2-3 kippen, de 4 braadzakkippen voor de culinaire fijnproevers. Label Rouge ?
Ja, in Frankrijk waar mama hem voor 5-6 euro in stukken kan jassen.
Maar hier ?
Gaan we dan die dure en duurzame, Gelukkige Kip dan ook weer in tv-sticks, drumsticks, kippen’haas’filets en filets kappen, of moeten dat diervriendelijk hoeder met die kruidenmixvervanger van Meatless tot gepaneerde kipsticks vermalen worden?
Laten we dan maar met kippen kweken stoppen.
Ik bedoel die kippenboeren.
Wij gaan als hobbykwekers voor eigen tafel dapper door..