Vandaag het nieuws van 8 september. Hier vind je onze voorgaande selecties.

In de commentaren kunnen we samen het Corona-effect duiden.

Een meerderheid van de Nederlanders ervaart psychische klachten door de coronacrisis (zie 2.1). Dat blijkt uit onderzoek door EenVandaag onder 25.000 panelleden. Vooral jongeren tot 35 jaar lijden mentaal onder de crisis: maar liefst driekwart (74 procent) zegt tot nu toe last te hebben gehad van klachten. Daarmee zijn de geestelijke sores van jongeren vele malen groter dan die van oudere leeftijdsgroepen. Bij de meest genoemde klachten bevinden zich stress, eenzaamheid en aanhoudende vermoeidheid. Toch kan een groot deel van de respondenten zich neerleggen bij de situatie. Een verklaring voor het optimisme is dat veel mensen (76 procent) zich naar eigen zeggen goed konden aanpassen aan de veranderingen van het afgelopen half jaar. "In het begin had ik er nog wel moeite mee, maar alles went uiteindelijk. Voor nu is het gewoon accepteren dat het zo is, niet over nadenken, daar kom ik nergens mee." Ook prijzen veel mensen zich nog altijd gelukkig met hun eigen gezondheid en die van hun naasten.

Het is onduidelijk wanneer kinderen moeten worden getest op corona (zie 3.5 en 3.6). Wat te doen bij een kleine verkoudheid? Thuis houden of toch naar de opvang? Het AD zet de huidige richtlijnen op een rij. Onderwijl moet niet worden vergeten dat ook volwassenen zich onder de kinderen begeven. Een docente deelt haar verhaal in Het Parool (zie 4.1): "Als mij nu gevraagd wordt wat mijn functie is, moet ik toegeven dat dit sterk aan verandering onderhevig is. In het oude normaal was ik docent, tijdens de lockdown werd ik thuiswerker en momenteel functioneer ik als proefkonijn."

Waar vooraf gevreesd werd voor coronabesmettingen in de Tour de France werd vandaag bekend dat geen enkele wielrenner is besmet met corona (zie Overig .3). Slechts 4 stafleden uit 4 verschillende ploegen testten positief. Het gaat om stafleden van Cofidis, Ineos, AG2R en Mitchelton-Scott. Dat heeft echter geen gevolgen voor de koers omdat de regel is dat een ploeg pas bij twee besmettingen uit de Tour wordt gehaald. De vier besmette stafleden hebben de koers inmiddels verlaten. Ironisch genoeg werd wel Tourbaas Christian Prudhomme positief getest op het coronavirus. Hij gaat in quarantaine, zoals de Franse richtlijnen dat voorschrijven. Dit heeft verder geen gevolgen voor het verloop van het wielerevenement.

1. Scheuren in de voedselketen

Toelichting ›

2. Angst en gezonder leven / eten

Toelichting ›

3. Onzekerheid

Toelichting ›

4. Individu versus samenleving: wie gaat voor?

Toelichting ›

5. Relatie oost-west en geopolitieke verhoudingen

Toelichting ›

    6. Europa: één of verder verdeeld

    Toelichting ›
    Dit artikel afdrukken