De door de coronapandemie verstoorde voedselvoorzieningsketens tastten de productie en distributie van voedsel aan. De zwaarst getroffen regio's zijn Zuid-Amerika, met 21% voedselprijsinflatie, Afrika en Zuid-Azië met 12% en Oceanië met 8%.
Volgens de FAO, de Voedsel- en Landbouworganisatie van de VN, versnelt de inflatie die oorspronkelijk werd aangewakkerd door verstoringen als gevolg van de coronapandemie. Naast de pandemie dragen ook China's honger, ernstige droogte in Brazilië en de groeiende vraag naar plantaardige olie voor biodiesel daaraan bij. Ook helpt niet mee dat bedrijven nu grondstoffen hamsteren, schrijft het AD (2.1). De economie draait weer op volle toeren en consumenten geven weer geld uit. Daarom vrezen bedrijven dat ze zonder grondstoffen komen te zitten. Als de productie vanwege een gebrek aan grondstoffen of onderdelen stilvalt, kost dat een bedrijf handenvol geld.
Prijsdruk loopt op
De stijging van de wereldmarktprijzen zal de inflatie van de voedselprijzen verder aanwakkeren in armere landen die voor basisvoedsel afhankelijk zijn van invoer. In ontwikkelingslanden als Ethiopië en Nigeria is de kwestie al een politiek punt van zorg geworden.Voor rijkere landen maken de kosten van de grondstoffen slechts een deel uit van de totale prijs die consumenten voor producten in de supermarkt of in restaurants betalen.
De sterke stijging van de grondstoffenprijzen werkt door in de voedselprijzen, schrijft The Financial Times. Bedrijven als Nestlé en Coca-Cola kondigden al aan dat zij de prijsstijgingen zullen doorberekenen, terwijl economen en analisten waarschuwen dat de terugkeer van consumenten die uit eten gaan de prijsdruk verder zal verhogen. De kosten van arbeid, transport en verzending zullen de prijzen de komende maanden naar verwachting nog verder opdrijven.
Polarisatie
Volgens de krant zal de inflatie tot verdere polarisatie in consumentenmarkten leiden tussen premium producten die mikken op rijkere klanten en de goedkopere merken voor de klanten met een kleinere beurs. "Als je al biologische, fair trade en eetrijpe mango's koopt, hoef je je niet al te veel zorgen te maken, zegt een analist. Maar de hogere kosten van ingrediënten zullen wel gevolgen hebben voor de massa-merken. Klanten die op de kleintjes moeten letten zullen overstappen op huismerken en, als de voedselinflatie langer aanhoudt, in goedkopere winkels hun boodschappen gaan doen.
3. Het 'nieuwe gezond'
Toelichting ›4. Overig
-
We mogen weer, zegt ook de overheid in nieuwe versoepel-campagne
Adformatie -
Oproep tot coronaherdenking: ‘Zo nodig je mensen uit hun verhaal te vertellen’
Het Parool -
Ook de invoering van het coronapaspoort begint een Europese chaos te worden
Trouw -
The Wuhan lab leak theory
The Guardian -
Hoe Hugo de Jonge toch Prullenbakvaccin.nl omarmde
Het Financieele Dagblad
Op 11 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Dat hebben de vetbetaalde luitjes van de FT in hun ivoren toren nooit bemerkt natuurlijk. Die kijken over alles heen. Dezelfde waarschuwingen vlogen ons trouwens in 2007 al om de oren. Toen dat maffe biogedoe een aanvang nam om minder afhankelijk van het MO te zijn en omdat het ‘duurzamer’ was en beter voor ‘minder CO2’. Net zoals die vermaledijde bio centrales daar ‘beter’ voor waren. Steenkool blijkt minder vervuilend.
Maar ook mij bevreemdt de groeiende vraag naar ‘plantaardige olie’ voor biodiesel. Dit weerzinwekkend ‘duurzame’ ha, ha, goedje is uitermate luchtvervuilend, gezondheids ondermijnend (fijnstof) en dieren-uitroeiend (orang-oetang) en zelfs allerlei kleine beestjes die misschien nog niet eens ontdekt zijn.
Daarenboven wordt een steeds groter deel gemaakt uit gebruikt dierlijk vet dat niet botst met de voedselproductie. Dat moet toch wel voor een beter evenwicht zorgen zou je zeggen. Maar ja ook dit is geen gas.
Wonderlijk dat de krant het niet heeft over de toename van het gebruik van E-voertuigen en machines. Als die markt — o.l.v. wind en zon — zo snel groeit als we moeten geloven is er straks geen vuiltje aan de lucht meer en dalen de voedselprijzen in rakettempo. Let maar op.
'Mensen met een kleine beurs straks naar goedkopere winkels' dat deden ze toch lang voor de corona uitbraak al?
5. Scheuren in ‘de privacy ondermijning’
1. King County (Seattle e.o.) is de eerste in de VS die gezichts herkennings software verbiedt. KOMOnews
4. Overig
3a. En bleef het maar bij dat ‘corona paspoort’.
Er komt nog meer aan: De ‘digitale EU-identiteitsportemonnee’ waarmee het Europees Technocratendom nu komt aanzetten. Met (voorbeeld China) ‘state of the art’ vinger- of irisscan. Zij houdt ons zelfs voor dat ‘onze privacy’ dan ‘beter beschermd’ zou zijn.
Hoe gek wil je het hebben? Regelrecht bruikbaar voor commerciële- en controlepraktijken. Dankzij het onzichtbare angstvirus nu 1 app op je smartfoon waar paspoort, rijbewijs, diploma‘s, en ander persoonlijks in opgeslagen is.
Ingaande oktober volgend jaar moeten de EU onderdanen overal in dit rijk bankrekeningen kunnen openen, inschrijven bij universiteiten, doktersrecepten bij apotheken kunnen afhalen, belastingen voldoen, auto’s huren, direct afrekenen. Cash geld liever de deur uit en nooit meer nodig. De nieuwe dageraad gloort voor iedereen.
Het Nederlandse DigiD in optima forma. Ennuh..., het wordt niet verplicht hoor. Nog niet. Dat volgt later automatisch als je ‘zonder’ niet meer uit de voeten kan.
Let maar op: de nieuwe ‘voor slaaf gekozenen’ staan in de rij voor vaccinaties en volgend jaar voor dat nieuwe ‘hebbeding’ app.