De komende 3 weken gaat Nederland in 'avondlockdown', kondigde premier Mark Rutte vanavond aan tijdens de persconferentie. Tussen 17.00u en 05.00u gaat alles dicht. Winkels, sport, theaters, kappers, evenementenlocaties. Alleen essentiële winkels (supermarkten, drogisterijen) mogen tot 20.00u open blijven. Het kabinet trekt €2,2 miljard voor steunmaatregelen om de stroppen voor ondernemers op te vangen, zei Rutte. Dat moet wel, want "het MKB heeft op dit moment niet het weerstandsvermogen om van lockdown naar lockdown te gaan," zegt Hans Biesheuvel van Ondernemend Nederland (BNR, 1.1).

Is het genoeg? Dat blijft natuurlijk de vraag, vooral nu zich een nieuwe, 'zwaar gemuteerde' virusvariant aandient (Nature, 3.1). De variant, B.1.1.529, heeft inmiddels van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO de naam 'Omicron'-variant meegekregen en de status variant of concern.


Verschillende landen (waaronder Groot-Brittannië) hebben reisbeperkingen ingevoerd voor reizigers uit Zuid-Afrika. De EU raadt lidstaten aan het luchtverkeer met landen in het zuiden van Afrika te stoppen. Ondertussen is de eerste besmetting in België geconstateerd. Een nieuw apartheid is een inmiddels een feit.

De Omicron-variant is anders dan andere varianten vanwege een groot aantal mutaties in het zogeheten 'spike-eiwit', waarmee het virus cellen binnendringt. En dat is ook het punt waar vaccins op aangrijpen. Of het virus besmettelijker of dodelijker is dan eerdere varianten, wordt nog onderzocht. Van de 1.100 nieuwe gevallen in Johannesburg woensdag, was 90% besmet met de Omicron-variant.

Wereldwijd reageerden de financiële markten heftig op de bekendmakingen, schrijft Bloomberg (2.1). Beurzen daalden met 2 à 4%, de olieprijs zelfs met meer dan 10%. Beleggers zochten hun heil in staatsobligaties. Tijdens de persconferentie werd met geen woord gerept over de nieuwe disrupties van onze zekerheden.

Dit artikel afdrukken