Taiwan heeft de coronapandemie vanaf dag 1 onder de duim weten te houden. Dat deed het land van meet af aan strenge quarantainemaatregelen door te voeren en (in)reisbeperkingen op te leggen. Groot is dan ook de ophef nu er een Taiwanese assistent-laboratoriummedewerkster met corona besmet is, maar gewoon in Taipei heeft kunnen rondlopen en winkelen, uit eten is geweest en met zeker 453 mensen in nauw contact is geweest (NRC, 4.2).

De vrouw heeft 'Casusnummer 16.816' meegekregen in het onderzoeksrapport van het Central Epidemic Command Center in Taiwan. Ze werd op 19 november door een met SARS-CoV-2 besmette labmuis gebeten, tijdens haar werk in een streng beveiligd biologisch laboratorium. Om onbekende redenen (waar haar ontslag op 3 december waarschijnlijk een rol in heeft gespeeld) liet ze zich niet meteen testen, dat deed ze pas op 8 december, toen ze naast hoestklachten ook reuk- en smaakproblemen kreeg. Positief! Casusnummer 16.816 was volledig gevaccineerd, de besmetting was dus een 'doorbraakinfectie'.

Uit het onderzoeksrapport blijkt bovendien dat het om een besmetting met de deltavariant gaat maar een andere variant dan eerdere deltabesmettingen onder de Taiwanese bevolking. Waarschijnlijk dus afkomstig uit het lab, waar monsters van tafels, deurklinken en oppervlakken positief bleken voor SARS-CoV-2.

De ophef heeft te maken met het feit dat de vrouw na 3 december per bus en metro door Taipei reisde, uit eten ging en (vele) winkels bezocht. Dat leidde tot (inmiddels) 453 nauwe contacten die zich hebben moeten laten testen. Ook in de directe omgeving van het laboratorium zijn nog eens 700 mensen getest. Tot nu toe allemaal negatief. De zaak lijkt met een sisser af te lopen.
Dit artikel afdrukken