Nederland is in het tweede coronajaar weer een beetje meer groente en fruit gaan eten. Dat merkt ook groenteboer John Doodeman uit Amsterdam. Zijn zaak J. Doodeman Groente & Fruit ging tijdens de lockdown alleen maar beter draaien (Het Parool, 2.3).

'Behoefte aan gezonde producten als gember en kiwi'
“Het klinkt misschien oneerlijk tegenover de andere sectoren, maar voor ons is de drukte juist toegenomen," zegt Doodeman. "Vooral in de eerste lockdown merkte je dat mensen behoefte hadden aan gezonde producten als gember en kiwi." Hoewel er inmiddels wat gewenning lijkt op te treden, hoor je Doodeman over het aantal klanten niet klagen. "Mensen kunnen natuurlijk niet naar het restaurant, dus je merkt dat iedereen lekker wil koken met verse producten.”

Op de vraag wat Doodeman zelf als eerste gaat doen als de lockdowns worden versoepeld, is de groenteboer uitgesproken. "Ik ga sowieso lekker naar Ajax toe. Als seizoenkaarthouder mis ik dat enorm. Daarnaast wil ik graag weer naar de bioscoop en lekker uit eten met mijn vrouw. We gaan dan bij café Schinkelhaven zitten. Daar kun je gezellig een sateetje eten. Het is er toegankelijk, zonder te veel poespas.”

'Beetje versoepelen om opstand te voorkomen'
Daar zal Doodeman dan toch nog even op moeten wachten. Met het oog op de steil oplopende besmettingsaantallen, is het risico dat het land 'plat' gaat doordat ongekend grote aantallen in quarantaine moeten en dus uitvallen uit het arbeidsproces, levensgroot. Het kabinet versoepelt dus maar met mondjesmaat en volgens de lijnen die al bekend waren: onderwijs en winkels wel, restaurants en musea niet. Alle protesten en onrust ten spijt (de Volkskrant,4.3 , MissetHoreca, 4.1).

Première Kuipers
In de persconferentie van vanavond werd duidelijk dat premier Rutte in de persoon van de nieuwe gezondheidsprofessional Ernst Kuipers een vakman naast zich heeft. Kuipers nam en kreeg de ruimte na wat oogcontact. Kuipers wond er geen doekjes om: het virus gaat niet meer weg, we zullen ermee moeten leren leven.

Dit artikel afdrukken