De uitbraak van de Afrikaanse varkenspest (AVP) twee jaar geleden leidde tot een enorme daling van de varkensvleesproductie in China. Volgens analisten nam het aantal varkens in China met 20 tot 50 procent af. Volgens de officiële cijfers van China ligt de productie van varkensvlees dit jaar ongeveer een kwart lager dan voor de uitbraak van de Afrikaanse varkenspest.

Prijsverdubbeling
De lagere varkensvleesproductie in combinatie met een gelijkblijvende vraag heeft geresulteerd in flink hogere prijzen. Zo verdubbelden de prijzen van varkensvlees in februari en maart van 2020 ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Chinese consumenten, voor wie varkensvlees een belangrijk onderdeel van veel gerechten is, zijn hierdoor meer geld kwijt aan hun voedsel.

Door het grote aanbodtekort heeft China veel varkensvlees uit andere landen moeten importeren. Nederlandse varkenshouders profiteerden volop van de toegenomen vraag en hogere prijzen. Zij ontvingen in februari van dit jaar voor biggen 90 procent, voor slachtzeugen 75 procent en voor vleesvarkens 37 procent meer dan in februari vorig jaar.

Deze prijzen daalden echter weer op het moment dat Nederlandse varkenshouders vanwege coronabesmettingen in Nederlandse slachterijen en een uitbraak van de Afrikaanse varkenspest in Duitsland niet meer aan China mochten leveren. In China zijn de prijzen echter onverminderd gebleven; in oktober 2020 liggen deze twee keer hoger dan in oktober 2018.

Herstel Chinese varkensvleesproductie
De grote vraag is hoe lang de prijzen nog zo hoog blijven en wanneer China in staat zal zijn om de varkensproductie weer op het niveau van vóór de AVP-uitbraak te krijgen. Lang is de prognose van het Food and Agriculture Organisation (FAO) leidend geweest. De FAO voorspelde eerder al dat de varkensvleesproductie in 2024 weer op het niveau van voor 2019 zou zijn. Met andere woorden: het kost China tot 2024 om de varkensstapel weer op te bouwen.

De cijfers van de laatste twee maanden van de Chinese overheid wijzen echter op een sneller herstel. Zo laten de productiecijfers van varkensvlees in het derde kwartaal een stijging zien van 18 procent ten opzichte van vorig jaar. Uit recente berichten blijkt dat die sterke stijging in oktober doorzet.

sneller herstel
Bron: National Bureau of Statics of China, bewerking ABN AMRO


Het snelle herstel is onder meer te danken aan het feit dat grote technologiebedrijven zich roeren op de varkensmarkt. Met behulp van onder meer kunstmatige intelligentie is het mogelijk om ieder dier afzonderlijk te monitoren en ziektebeelden zoals de Afrikaanse varkenspest op tijd te identificeren. Op die manier kunnen met minder mensen meer varkens gehouden worden, waardoor het risico op besmettingen kleiner wordt. Een besmetting kan immers al via de schoenen van een medewerker een varkenshouderij binnenkomen.

Ommekeer
Mede door die oplopende productie laten de prijzen van varkens in China een ommekeer zien. In oktober is zelfs voor het eerst sinds begin 2019 sprake van een prijsdaling, en wel met 2,5 procent. Ondanks die daling liggen de prijzen nog wel twee keer zo hoog als voor de uitbraak van de Afrikaanse varkenspest. De prijsdaling is daarnaast het gevolg van het vrijgeven van grote hoeveelheden bevroren varkensvlees uit de voorraden, een teken dat de Chinese overheid haast maakt.

prijsontwikkeling China varkensvlees*oktober ingevoegd op basis van berichtgeving Bloomberg, Bron: National Bureau of Statics of China, bewerking ABN AMRO


Het Chinese ministerie van landbouw en platteland verwacht zelf vanaf begin 2021 een jaarlijkse productiegroei van 30 procent. Als dat correct zou zijn, dan zou in 2022 de varkensvleesproductie weer op het oude niveau kunnen zijn. Het ministerie kondigde verder aan dat inmiddels 12.500 nieuwe en 13.400 lege varkenshouderijen in productie zijn genomen.

Uit de prijsdaling, productiestijging en de inspanningen van de overheid blijkt dat een volledig herstel sneller zou kunnen plaatsvinden dan in 2024. Maar er zijn ook onzekerheden. De Afrikaanse varkenspest mag dan bedwongen zijn, aangezien twee derde van de Chinese varkenshouderijen als klein is aan te merken, ligt het gevaar op een nieuwe uitbraak op de loer.

Eindig
Voor Nederlandse varkensbedrijven is de uitvoer naar China belangrijk; circa een vijfde van de totale varkensvleesuitvoer gaat nu naar dit land. Wanneer China weer grotendeels zelfvoorzienend is, valt een deel van die belangrijke exportmarkt weg. Als in andere landen de varkensproductie niet krimpt, ontstaat overaanbod en daarmee ook druk op de prijzen voor Nederlandse varkenshouders.
Dit artikel afdrukken