imageOp de vraag wat een 'harde kip' is kwam een uitgebreid antwoord binnen van een kipkenner. De schrijver aarzelde om het zelf te plaatsen en mailde het me. Ik laat de lezer er echter graag in delen:

Waar de uitdrukking vandaan komt weten de commentatoren kennelijk niet en ook niet wat het onderscheid is tussen een soepkip en een harde kip.

Of dat onderscheid altijd hetzelfde was weet ik niet. Maar een harde kip van nu is een grote zware kip die lijkt nog lijkstijf te zijn. Je weet meteen wat wordt bedoeld met harde kip als je hem voelt. Er zijn twee dingen over te zeggen. Het is de lekkerste soepkip. Een plofkip, maar eentje die eieren moest leggen. Een moeder dus.

Het zit zo.
Voor plofkipeieren heb je ouderdieren nodig. Hanen natuurlijk en een enorme hoeveelheid hennen die de nog veel grotere hoeveelheid plofeieren moeten produceren. Deze beesten (die je nooit mag zien en waar geen Wakker Dier van lijkt te weten) hebben het allerberoerdst (zegt men, ik weet het niet helemaal zeker) omdat ze de plofeigenschappen hebbenen dus veel willen vreten, maar niet krijgen wat ze willen omdat ze dan geen eieren meer zouden leggen. Ze hebben dus altijd honger.

De ouderdieren worden na hun topproductieperiode afgedankt, het zijn dan forse monsters. Specialist in het slachten van ouderdieren is een kippenslachterij in Ermelo. Daar komen de harde kippen vandaan. Veruit de meeste gaan naar buitenlanden. Surinamers in de Amsterdamse Bijlmer kopen graag harde kip op de markt in Zuidoost.

Legkippen die worden afgedankt zijn lichter van gewicht, worden in Friesland geslacht en voor bijna 100 procent geexporteerd naar Belgie, Duitsland, Frankrijk en vooral Afrika.
Wat de derde soepkippenslachterij in Nederland (nou ja, Baarle Hertog) doet weet ik niet precies. Je komt er niet goed achter. Ik geloof dat er een affaire rond dioxinekippen is geweest.


Kortom: harde kip is een plofkippenmoeder, soepkip is een uitgelegde eierlegster.

update 19/12/2007: Chalias is inmiddels niet meer welkom op deze site - om de verwarring waartoe de commentaren op deze posting aanleiding kunnen geven op te lossen, verwijs ik graag naar Volwaard - over kippenouders & kippengenetica
Dit artikel afdrukken