Dat is het 'afgewogen' advies dat de onderzoekscommissie onder leiding van oud-staatssecretaris Pieter van Geel (CDA) vandaag uitbrengt aan de provincie Flevoland. Op dit moment leven er, na de bewogen winter waarin onder druk van actievoerders werd besloten tot bijvoeren en 3.000 (verzwakte) dieren afgeschoten werden, circa 2.260 grote grazers in het gebied. Dat moeten er uiteindelijk niet meer dan 1.500 zijn, luidt het advies. "Met 1500 dieren krijgen de graslanden de kans om te herstellen en ontstaat er voldoende ruimte voor andere planten en struiken", aldus de NOS. Om op dit aantal uit te komen, zal een aantal konikpaarden elders ondergebracht moeten worden en zal een groot aantal edelherten afgeschoten moeten worden.

Commissievoorzitter Van Geel spreekt van een 'reset' in het gebied, "gericht op het behoud van de uitgebreide vogelpopulatie in de Oostvaardersplassen. Het moerasgebied moet verder worden uitgebreid ten koste van het grasland om het leefgebied van water- en moerasvogels groter te maken". Dat kost eenmalig €15 miljoen en jaarlijks zo'n €0,9 miljoen.

Caring Vets dierenarts Arabella Burgers reageert kritisch op het advies:Update, 00:50 uur: bij Pauw maakten voormalig staatssecretaris Henk Bleker en ecoloog professor Han Olff (RUG) elkaar boos met hun oordelen over het advies Van Geel. Bleker presenteerde zich als voorvechter van dierenwelzijn. Olff als ecoloog met verstand van zaken.

de Volkskrant - Advies: aantal grote grazers Oostvaardersplassen moet gehalveerd om natuurdoelen te halen en massale sterfte tegen te gaan
Reageer
  • Deel
Druk af