De 'WearSens' halsband is ontwikkeld door wetenschappers van de University of Californië, Los Angeles. Het is een metalen collier met een sensor. Die sensor is in staat op basis van de trillingen die veroorzaakt worden door wat je eet en drinkt vast te stellen wat je eet, hoeveel en hoe snel. Op het moment dat je je dagelijkse calorie-limiet overschrijdt, of als je 'verboden voedsel' eet, geeft je mobiel je een seintje.

Volgens de onderzoekers heeft ieder soort eten een eigen trillingspatroon. De nu nog experimentele WearSens zou met 90% accuratesse meten of je iets vloeibaars of iets vasts eet en of je iets warms of kouds drinkt. In 75% van de gevallen weet de halsband al een correct onderscheid te maken tussen 'hard' en 'zacht' eten.

Eetdagboek
Onderzoeksleider Majid Sarrafzadeh zegt in UCLA Newsroom: "Een veelgebruikte manier om inzicht te krijgen in wat je eet is een eetdagboek bijhouden. Maar dat is vaak niet effectief of handig. Met deze technologie kunnen individuen en zorgprofessionals beter en sneller bijhouden wat iemand eet."

'Data-obesitas'
Fitheidstrackers, stappentellers en apps worden steeds populairder. De mark kijkt reikhalzend uit naar de Apple Watch. Quantified Self gadgets kunnen echter leiden tot een rijstebrijberg aan gegevens waar uiteindelijk niemand meer iets aan heeft. Daarover schreef de Nederlandse Gonny van der Zwaag schreef een boek. Ze voorziet een nieuw fenomeen: 'data-obesitas'. De NOS liet haar in beeld uitleggen wat ze daaronder verstaat.

Volgens Van der Zwaag schieten alle stappentellers, armbandjes, apps, watches en dus ook halskettingen gemakkelijk hun doel voorbij. Volgens haar gaat het er om dat de data je helpen een 'hoger doel' te bereiken, zoals afvallen of een paar uur per week joggen of bewegen. Daarbij is het voldoende een paar 'key' gegevens te meten. "Kies gewoon één doel, bijvoorbeeld afvallen. Ik deed dat door meer te bewegen en op mijn eten te letten. Met apps kun je veel automatiseren. Je telefoon heb je altijd op zak, dus als je snel wilt vastleggen wat je hebt gegeten, dan kan dat gewoon."

Voor Van der Zwaag was het bijhouden van een geautomatiseerd eetdagboekje, in combinatie met een beweegapp, voldoende om haar doel te bereiken. Alle overige metingen bleken ballast.

Zeg eens eerlijk, hoeveel stappentellers liggen er bij jou al in de kast?

Fotocredits: WearSens, UCLA
Dit artikel afdrukken