Onderzoekers van de Clemson University in Philadelphia ontdekten dat 'happentellers' maken dat mensen minder eten en hun calorie-inname verlagen.

'Mindless margin'
De onderzoekers voerden een tweetal experimenten uit met zogenaamde intake monitoring technology. Ze constateerden dat de feedback aan de gebruiker van dit soort wearables, op of tegen het lijf gedragen apparaatjes, mensen helpt de zogeheten 'mindless margin' te vermijden. Dat zijn factoren die tot overeten leiden zonder dat iemand dat in de gaten heeft. Denk bijvoorbeeld aan zaken als portiegrootte, de afmeting van het bord en sociale interactie rondom het eten.

Happenteller vermindert calorie-inname
In beide experimenten kregen de proefpersonen een lunch voorgezet, geserveerd op een groot of een klein bord. In het eerste experiment met 94 proefpersonen van wie de helft van een happenteller voorzien was, stelden de onderzoekers vast dat een happenteller de voedselinname en het aantal happen aanzienlijk verminderde, zowel bij een groot als bij een klein bord. De happenteller bleek de impact van een groot bord echter niet helemaal ongedaan te kunnen maken; degenen die een groot bord voorgezet kregen, aten nog altijd meer dan de proefpersonen met een klein bord, ongeacht hun happenteller.

Het is dus van belang het gewenste aantal happen bij een voor de betreffende persoon normale portie vast te stellen
Daarom kregen in het tweede experiment 99 proefpersonen een doel opgelegd. Ze moesten óf weinig happen (12) óf veel happen (22) eten. Beide groepen realiseerden hun doel in termen van het aantal happen, maar bleken uiteindelijk evenveel te binnen te krijgen. "In hun streven verzadigd te raken zonder de opgelegde limiet te overschrijden, kregen een deel van de proefpersonen het gevoel dat ze grotere happen moesten nemen dan ze normaal zouden doen", zegt co-auteur Phillip Jasper. Het is dus van belang het gewenste aantal happen bij een voor de betreffende persoon normale portie vast te stellen.

De onderzoekers bepleiten het vaststellen van gepersonaliseerde doelstellingen voor het aantal happen dat een obese patiënt mag eten.
Dit artikel afdrukken