Vaak wordt gedacht dat het begrip 'halal' alleen betrekking heeft op het slachtproces van het dier. Maar dat beeld is kortzichtig, zegt de New Yorkse islamitische boer Zaid Kurdieh. Volgens hem is het meeste vlees dat als halal op de markt komt, eigenlijk nep. Echt halal draait niet alleen om slacht, maar om het hele leven dat het dier heeft geleid. "Alle dieren hebben het recht oud te worden, goed te eten te krijgen en een goede behandeling te ondergaan. Al die dingen maken deel uit van 'halal'", zegt hij op The Huffington Post.

'Bouwstenen van de islam'
Naar schatting is de markt voor halal voedsel in alleen al de VS 20 miljard dollar groot - en groeiend. Maar er zijn steeds meer moslims die verder denken dan het etiket 'halal' en wat dat nog inhoudt in onze wereld vol intensieve dierhouderij en snel eten. Zij willen geen vlees eten dat wel goed geslacht is, maar verder nooit echt als 'dier' geleefd heeft. Ze willen precies weten waar hun eten vandaag komt, en dat opent perspectieven voor kippenboeren als Kurdieh. Voor hem betekent 'halal' ook een ethisch verantwoorde manier van omgaan met dieren én met hun eten en drinken. "Dat is een van de bouwstenen van ons geloof", zegt Kurdieh.

'Prijskaartje'
Het echte halalvlees heeft dan ook een prijskaartje. "Een pond kip kost op de boerenmarkt $7, terwijl ze gewend zijn industriële kip te kopen voor $1,50. Het brede publiek moet dus nog wel heel goed voorgelicht worden voordat dit een wijdverbreide beweging gaat worden", zegt Kurdieh.

Fotocredits: jrlevine, via Instagram
Dit artikel afdrukken