In 2012 failleerde de grote Bretonse kippenintegrator Doux. Daarmee dreigt een belangrijk deel van de Franse intensieve kippenindustrie uit het land te verdwijnen. Doux - onder meer bekend van Le père Dodu - werd groot door exportbevorderende subsidies vanuit de EU. Die zijn onlangs afgeschaft en zullen ondanks de nu zichtbaar geworden gevolgen niet worden teruggedraaid. Daardoor dreigt één van de grootste productievolumes op het gebied van slachtkuikens uit Europa te verdwijnen.

Aanstaande vrijdag dient voor het tribunaal Quimper een zaak waarin besloten moet worden of de Arabische groep Al-Munajem mede-aandeelhouder van de in staat van faillissement verkerende groupe Doux mag worden. Dat meldt Le Monde.

De Familie Doux wil mee blijven doen in de doorstart van de nieuwe onderneming. Als die niet kan worden gerealiseerd, verdwijnt een deel van de Europese productie en kan zeer betaalbare 'plofkip' - met name in de diepvriesvariant - voor Europeanen een wat schaarser artikel worden met hogere prijzen. Daarmee worden de gevolgen van het nieuwe Gemeenschappelijke Landbouwbeleid voor burgers voor het eerst tastbaar.
Dit artikel afdrukken