Amerikaanse onderzoekers laten zien dat mensen die op jongvolwassen leeftijd veel groente en fruit eten 20 jaar later minder last van aderverkalking (atherosclerose) hebben.

Dat meldt de American Heart Association in het tijdschrift Circulation. In een langlopend cohort-onderzoek vroegen de onderzoekers in 1985 een groep van 2.506 18 tot 30-jarige mensen hoeveel groente en fruit ze dagelijks aten. Twintig jaar later maakten ze van diezelfde mensen een CT-scan om de mate van atherosclerose te bepalen. De Nederlandse Hartstichting beschrijft atherosclerose als “een langzaam proces in de bloedvatwand, waarbij zogenaamde plaques ontstaan, die voor vernauwingen in het bloedvat zorgen. Dit kan uiteindelijk leiden tot een hart- of herseninfarct”.

Drie groepen
Op basis van de dagelijkse inname van groente en fruit onderscheidden de onderzoekers 3 groepen. In de groep met de meeste groente- en fruiteters aten de vrouwen gemiddeld 9 porties groente en fruit per dag en de mannen 7 porties. De groep met de laagste inname aan groente en fruit telde 3,3 porties voor de vrouwen en 2,6 voor de mannen. Na analyse van de CT-scans kwamen de onderzoekers tot de conclusie dat de mensen die in de eerste groep zaten 26% minder kans hadden op het ontwikkelen van plaques 20 jaar later, vergeleken met de laagste groep. De mensen in de hoogste groep hadden in het algemeen een gezondere leefstijl, met meer vis en noten in hun dieet. Ook na correctie hiervoor en voor andere factoren die plaquevorming kunnen beïnvloeden, zoals lichamelijke activiteit, roken, hoge bloeddruk of hogere bloedsuikerspiegels, bleef de associatie tussen het eten van veel groente en fruit op jonge leeftijd en de mate van slagaderverkalking later overeind.

Jong beginnen
Michael Miedema, cardioloog aan het Minneapolis Heart Institute zegt: “Mensen moeten niet wachten met gezond eten tot ze ouder zijn. Wat je eet als jong volwassene blijkt net zo belangrijk te zijn, als wat je eet als je ouder bent”.

Fotocredits: Love, heart cherry www.tOrange.biz Valdemar Fishmen
Dit artikel afdrukken