
In Nederland wordt jaarlijks gemiddeld 101 liter thee per persoon gedronken. Dat is deels te danken aan het toenemende aanbod van theesoorten in de winkels. Thee heeft bovendien een gezond imago. Vooral de groene variant staat hier om bekend. Maar zwarte thee blijkt net zo goed! Groene thee is rijk aan vitamines, met name vitamine C, en aan mineralen en sporenelementen. Daarnaast bevat groene thee gezonde stoffen, zoals polyfenolen en flavonoïden. Dat zijn krachtige antioxidanten die in staat zijn om vrije radicalen in het lichaam onschadelijk te maken. Vrije radicalen kunnen de cellen in ons lichaam beschadigen en zo onder andere hart- en vaatziekten en kanker veroorzaken.
Japans onderzoek
In een Japans onderzeok onder 40.000 mensen tussen de 40 en 80 jaar oud, die gedurende 11 jaar waren gevolgd, bleek dat de sterfte aan hart- en vaatziekten bij de deelnemers die 5 of meer koppen groene thee per dag dronken 16% lager lag dan bij degenen die minder dan één kop per dag dronken. Bij vrouwen was het effect het sterkst. Het verschil was niet te verklaren doordat de enthousiaste theedrinkers simpelweg gezonder waren. Zij hadden juist wat vaker een hoge bloeddruk, waren ouder en bewogen minder.
Fluoride
Naast antioxidanten bevat groene thee ook fluoride dat het gebit beschermt it tegen tandbederf en daarnaast de stevigheid van de botten bevordert. Mangaan in thee zorgt ervoor dat enzymen, die bij de stofwisseling actief zijn, hun werk kunnen doen. De aanwezigheid van theïne in thee heeft een licht stimulerende werking op het centraal zenuwstelsel waardoor men alerter is en zich beter kan concentreren. Ook levert thee een kleine hoeveelheid vitamine B6 dat nodig is bij de stofwisseling.
Geen bewijs
In de beleving van mensen is groene thee gezonder dan zwarte, maar er is nooit bewijs gevonden dat er qua gezondheidseffecten een verschil zit tussen beide soorten thee. Oorspronkelijk stammen de groene en de zwarte thee van dezelfde theeplant. Ze worden echter verschillend gemaakt. In tegenstelling tot de zwarte variant, wordt groene thee niet gefermenteerd. Bij het fermenteren wordt vochtige lucht door de thee geblazen. Hierdoor krijgt thee de bekende bruin zwarte kleur en een kenmerkende smaak. Groene thee wordt niet gefermenteerd, waardoor de groene kleur behouden blijft, evenals natuurlijke stoffen zoals looizuren. Die looizuren zijn verantwoordelijk voor de wat bittere smaak van groene thee.
Bron: Spits
Op 10 juli krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Overigens kwam ik er vanavond achter dat er volgende week op vrijdagavond om 20.30 uur in de keuringsdienst van waarde aandacht zal zijn voor thee. Ik wacht met spanning af op de daar gevonden resultaten.
Dank voor je bijdrage Wouter.
Het zal wel een kwestie van perceptie blijven!
In dezelfde trend van: rode wijn is gezonder dan witte wijn, en bier. Uiteraard tegen het zere been van de witte wijnproducenten en bierproducenten (die dan weer vertellen dat het omgekeerde ook waar is)!
Uit
"er is nooit bewijs gevonden dat er qua gezondheidseffecten een verschil zit tussen beide soorten thee."
volgt toch net niet: "zwarte thee blijkt net zo goed!" Het onderzoek dat je aanhaalt is puur gebaseerd op groene thee, wat in zowel Japan als China de hoofdmoot vormt.
Natuurlijk zullen er verschillen zijn. De stoffen in de zwarte thee hebben een zware behandeling ondergaan waarbij stoffen in de thee oxyderen en daarmee van chemie veranderen.
Terzijde: wanneer je thee te bitter wordt, zou je hem op iets lagere temperatuur kunnen zetten. Voor groene thee wordt vaak 80 graden geadviseerd. Zie bijvoorbeeld http://www.o-cha.com/