Eerder waren in de pers al kritische geluiden over de hernieuwde strijd tussen Oost en West rond Oekraïne te horen van Amerikaanse zijde, uit kringen van de conservatieve Reagan en Bush regeringen. Ze kwamen echter nauwelijks naar voren, al vestigde Foodlog er de aandacht op.

Bij de herdenking van de val van de Berlijnse Muur 25 jaar geleden, kwamen opnieuw geluiden in de pers. Michael Gorbatsjov, de laatste leider van de USSR, en Hans-Dietrich Genscher, liberaal en oud-minister van Buitenlandse Zaken van West-Duitsland spraken nadrukkelijke kritiek uit. Het Westen heeft zich misdragen jegens Rusland. Europa en de VS hebben Rusland en zijn invloedssfeer financieel onder de voet willen lopen en de zege van het kapitaal over het Oosten willen claimen. Dat zijn de afspraken niet geweest.

Goed nadenken
En daar boet nu de Europese landbouw voor. Als we niet oppassen, kan het nog erger worden. Dan zal blijken dat we weer volledig in een Koude Oorlog tussen Oost en West zijn beland, zegt Gorbatsjov. De inmiddels 87-jarige Genscher zegt: "Ik denk niet dat we alle kansen die 1989 ons heeft geboden waargemaakt hebben." Helaas moest hij om gezondheidsredenen een symposium met de nog montere Gorbatsjov laten schieten. Zijn diplomatieke woorden zijn er niet minder duidelijk om: "We zitten midden in een crisis en we weten niet hoe we samen moeten komen. Ik denk dat er van beide zijden alle reden is om nog eens goed na te denken waar we mee bezig zijn." Zo citeert de Tagesschau hem.

Fotocredits: H-D Genscher, KASonline
Dit artikel afdrukken