Het initiatief Goede Zorg Proef Je van de Alliantie Voeding in de Zorg introduceert een nieuwe norm. Het programma vloeit voort uit het Nationaal Preventieakkoord en zet zich in om Nederland gezonder te maken door ook het voedingsaanbod in ziekenhuizen te veranderen. Niet alleen patiënten, maar ook medewerkers en bezoekers moeten daar beter door gaan eten.
Het streven is dat in 2030 alle ziekenhuizen en zorginstellingen 100% gezonde voeding aanbieden.
De Alliantie Voeding in de Zorg stelde samen met het Voedingscentrum het monitoringdocument van Goede Zorg Proef Je op om de nieuwe norm te bepalen. Die is gebaseerd op 50 punten waaraan een gezond en duurzaam voedingsaanbod idealiter moet voldoen. Deelnemers kunnen er ook ingroeien en hun voortgang op weg naar beter eten inzichtelijk maken. Natuurlijk staat er ook een ondergrenzen voor hen in.
De Richtlijnen Goede Voeding van de Gezondheidsraad vormen de basis van goede voeding. Voor patiënten moet de voeding rijk zijn aan energie en eiwitten of een ander passend alternatief bieden vanwege ziekte, herstel of risico op ondervoeding.
Het voedingsaanbod voor medewerkers en bezoekers moet voldoen aan de Richtlijn Eetomgevingen. Minimaal 60% en idealiter meer dan 80% van de producten moeten binnen de Schijf van Vijf vallen. Het aanbod in het bezoekersrestaurant en personeelskantine moet verleiden om gezond te eten. Denk aan de presentatie van gezonde snacks, reclame voor alleen gezonde producten en verschuivingen in het aanbod zoals het vervangen van witbrood door volkorenbrood. Liefst moet ook de kroket worden weggemoffeld.
De verbeteringen gaan hand in hand met duurzaamheid. Vegetarische en plantaardige opties maken deel uit van het menu en er is aandacht voor afval en voedselverspilling. De klant mag kiezen tussen verschillende portiegroottes, maar de kleine portie moet duidelijk de standaard zijn.
Het streven is dat in 2030 alle ziekenhuizen en zorginstellingen 100% gezonde voeding aanbieden.
De Alliantie Voeding in de Zorg stelde samen met het Voedingscentrum het monitoringdocument van Goede Zorg Proef Je op om de nieuwe norm te bepalen. Die is gebaseerd op 50 punten waaraan een gezond en duurzaam voedingsaanbod idealiter moet voldoen. Deelnemers kunnen er ook ingroeien en hun voortgang op weg naar beter eten inzichtelijk maken. Natuurlijk staat er ook een ondergrenzen voor hen in.
De Richtlijnen Goede Voeding van de Gezondheidsraad vormen de basis van goede voeding. Voor patiënten moet de voeding rijk zijn aan energie en eiwitten of een ander passend alternatief bieden vanwege ziekte, herstel of risico op ondervoeding.
Het voedingsaanbod voor medewerkers en bezoekers moet voldoen aan de Richtlijn Eetomgevingen. Minimaal 60% en idealiter meer dan 80% van de producten moeten binnen de Schijf van Vijf vallen. Het aanbod in het bezoekersrestaurant en personeelskantine moet verleiden om gezond te eten. Denk aan de presentatie van gezonde snacks, reclame voor alleen gezonde producten en verschuivingen in het aanbod zoals het vervangen van witbrood door volkorenbrood. Liefst moet ook de kroket worden weggemoffeld.
De verbeteringen gaan hand in hand met duurzaamheid. Vegetarische en plantaardige opties maken deel uit van het menu en er is aandacht voor afval en voedselverspilling. De klant mag kiezen tussen verschillende portiegroottes, maar de kleine portie moet duidelijk de standaard zijn.
Heel positief in dit initiatief vind ik de differentiatie van doelgroepen: 'Gezonde voeding' is niet voor iedereen hetzelfde. Patiënten (per definitie ziek, net geopereerd, in behandeling en/of oud) hebben andere behoeften dan bezoekers en medewerkers (die in het algemeen gezonder, fitter en jonger zijn dan de patiënten).
Eerst zien dan geloven. De etenskwaliteit in zorginstellingen, ook de particuliere, (ik kom daar wel eens op bezoek) is met de plotselinge inflatie van een jaar geleden nog verder uitgekleed. Nog minder groenten en minder vlees en vis. Vooral veel witte pasta en witte rijst, als je ziet hoe een bord macaroni of nasi eruit ziet, met hier en daar een snippertje wortel en onduidelijke snippertjes groen en paar miniscule stukjes ham erdoor, zakt je broek spontaan af.
Maar waarom zouden ze gezonde kwaliteit aanbieden? Als je daar woont is het slotakkoord reeds ingezet en maak je met zulke gigantisch lange wachtlijsten hopelijk zo snel mogelijk plaats voor een ander zodat de overbelaste thuiszorg ook weer even een onsje minder kan.
De grote vraag blijft: wie bepaalt wat gezond is.
Als ik de uitleg beluister over de Nutri-score blijven bij mij grote vragen over wie er de dienst gaat uitmaken bij het samen stellen van een gezond voedingspakket.