Bijna de helft van de in Duitsland geproduceerde melk is GMO-vrij. Dat schrijft de Duitse landbouwsite AMI. "In het kader van de melkprijsvergelijking stelde AMI op basis van verslagen van zuivelbedrijven begin 2018 vast dat bijna 50% melk zonder gentechnologie is geproduceerd; dit aandeel neemt toe". Ook biologische melk is natuurlijk GMO-vrij; dat eist de verordening biologische landbouw GMO-vrij. Biologisch heeft een marktaandeel van ruim drie procent in Duitsland.

Voor de consument is melk "zonder gentechnologie" zonder meerprijs op de markt verkrijgbaar, zegt AMI. De boeren daarentegen ontvangen wel wat meer geld van zuivelverwerkers. AMI stelde op basis van een analyse van melkprijzen over een langere periode vast dat zuivelaars hun boeren momenteel 0,8 tot 1,5 cent per liter meer betalen voor de levering van GMO-vrije melk.

De Duitse markt is belangrijk voor Nederlandse melkveehouders. Zij kunnen veelal niet voldoen aan de eisen die Duitse consumenten door hun gemakkelijk verkrijgbare non-GMO melk gewoon zijn gaan vinden.

AMI - Single Ansicht
  • Deel
Druk af