Voor de consument is melk "zonder gentechnologie" zonder meerprijs op de markt verkrijgbaar, zegt AMI. De boeren daarentegen ontvangen wel wat meer geld van zuivelverwerkers. AMI stelde op basis van een analyse van melkprijzen over een langere periode vast dat zuivelaars hun boeren momenteel 0,8 tot 1,5 cent per liter meer betalen voor de levering van GMO-vrije melk.
De Duitse markt is belangrijk voor Nederlandse melkveehouders. Zij kunnen veelal niet voldoen aan de eisen die Duitse consumenten door hun gemakkelijk verkrijgbare non-GMO melk gewoon zijn gaan vinden.
Melk geproduceerd zonder gentechniek groeit als een malle in de grootste afzetmarkt voor Nederlandse zuivel: https://t.co/ULDQbc86sb
— Wiebren van Stralen (@Wiebren) May 23, 2018
Behalve gmo- en glyfosaat-vrije wil de Duitse zuivelonderneming Hochland nu ook microplasticvrije melk, meldt Boerderij. De zuid-Duitse kaasmaker neemt vanaf 1 januari 2019 geen melk meer af van leveranciers die "voor de ruwvoerteelt meststoffen inzetten afkomstig uit biogasinstallaties die draaien op levensmiddelenafval." Hochland meent dat dat via de meststoffen uit biogasinstallaties minieme plasticdeeltjes (microplastics) in de melk terecht kunnen komen en wil dat voorkomen.
Zou kunnen, Richard. Ik weet niet of zo zo'n zin in tuinieren hebben. Daarom zou het ook kunnen dat ze de leveranciers het vuur aan de schenen gaan leggen.
#24 Ja door het gebrekkige aanbod, zeker. Maar of het een rage is betwijfel ik. Als jongeren kritischer worden over de herkomst van voedsel zullen er automatisch meer gaan tuinieren, logisch gevolg.
#21 VS akkoord met ‘in de hel gesmede’ fusie Bayer en Monsanto: vijf concerns hebben nu driekwart van de markt van zaden en landbouwgif in handen. Dat is de realiteit. Daar komt niks goeds van.
We praten langs elkaar heen, Richard. Ik had het even over de door jou aangehaalde volkstuintjes. Dat is meer een rage. Die wel snel weer zal ophouden door het gebrekkige aanbod. Dat jongeren meer geïnteresseerd zijn in de herkomst van hun voedsel ben ik met je eens. Dat is wel een trend of tendens. Al moeten we ons daar ook weer niet teveel van voorstellen.
#22
Jan Peter, ik hoor toch steeds meer dat mensen bewuster met voeding omgaan. En als je dan hoort dat de jongeren aangeven dat ze willen weten waar hun voedsel vandaan komt, waarom zou dat alleen onderdeel zijn van een trend?