De waarde van de goederenexport naar Duitsland daalde in de eerste zeven maanden van 2023 met 4,2% ten opzichte van dezelfde periode in 2022, naar €93,8 miljard. Ongeveer 60% van de goederenuitvoer naar Duitsland bestaat uit doorverkoop van geïmporteerde goederen (€56,5 miljard). De exportwaarde van goederen van Nederlandse makelij daalde met €889 miljoen euro (2,3%) en die van de doorverkopen met €3,2 miljard euro (5,4%).

Dat meldde het CBS vanmorgen op basis van een analyse van de handelscijfers.

Ruim drie kwart van de Nederlandse exportverdiensten aan Duitsland, €42,1 miljard, is toe te schrijven aan Duitse binnenlandse bestedingen. Dat zijn onder meer de bestedingen van Duitse huishoudens aan Nederlandse voedingsmiddelen, al dan niet na bewerking door Duitse bedrijven.

Levensmiddelenindustrie nauwelijks kleiner dan chemie
De Nederlandse industrie verdiende €11 miljard aan Duitse binnenlandse bestedingen, de groothandel €8,7 miljard en de zakelijke dienstverlening €6,8 miljard. Van de Nederlandse industriële bedrijfstakken zijn de aardolie-industrie, de chemische industrie en de levensmiddelenindustrie grootverdieners met exportverdiensten van respectievelijk €2,7 miljard, €2,1 miljard en €2 miljard.

Bijna een kwart van de Nederlandse export naar Duitsland, €13,6 miljard, is het resultaat van export die verwerkt is in de Duitse export van goederen en diensten naar andere landen (1,6% van het Nederlandse bbp in 2020). Bijna €8,5 miljard (62%) van deze exportverdiensten komt tot stand door consumptie buiten de EU.

Nederland verdient ruim €1,6 miljard aan Duitse export waarin Nederlandse producten zijn verwerkt, die uiteindelijk terechtkomt in de Verenigde Staten, goed voor 11,8% van het totaal. Na de Verenigde Staten is China de belangrijkste eindbestemming, hier houdt Nederland €1,3 miljard aan over (9,3%). Van de verdiensten aan export die verder gaat dan Duitsland wordt €429 miljoen (3,2%) uiteindelijk in Nederland geconsumeerd. Een voorbeeld hiervan zijn Nederland gefabriceerde auto-onderdelen die in Duitse fabrieken worden verwerkt in personenauto’s die uiteindelijk door Nederlandse huishoudens worden gekocht.

Betekenis cijfers
Dat zijn een boel cijfers die het volgende zeggen:
  • de Duitse economie loopt terug

  • de productie en export van Duitse auto's wordt bedreigd door de snel opgekomen concurrentie van Chinese elektrische auto's terwijl de auto-industrie goed is voor een kwart van de Duitse economie

  • de teruglopende economie en slechte vooruitzichten voor de Duitse auto-industrie laten zien dat Nederland levert aan een handelspartner met een krimpende economie. Duitse consumenten zullen daarom mogelijk hun uitgaven voor dagelijkse boodschappen omlaag bijstellen. Nederland exporteerde in 2022 24% van zijn landbouwexport naar Duitsland en wil in de komende jaren de kostprijs daarvan verhogen door maatregelen op het gebied van klimaatgassen, stikstofemissies en waterkwaliteit.
  • Deel
Druk af