General Motors van auto's nu in chemie? Natuurlijk niet. GM's is shorthand voor GMO's, oftewel Genetically Modified Organisms. Levend materiaal dat genetisch gemanipuleerd is om planten en dieren o.m. minder vatbaar te maken voor ziekten of infecties. Maar ook om gewenste smaken te onderdrukken, cq. gewenste te stimuleren.

Perswijn bericht in zijn december-nummer dat een Frans (!) bedrijf genetisch gemanipuleerde gisten op de Amerikaanse markt brengt. Een beetje bot gesteld, betekent dit dat een wijnmaker met dit soort gisten in de hand precies kan sturen welke smaak de wijn gaat krijgen. Het basismateriaal, de druiven, doen er bijna niet meer toe. Pikant is de reactie van de Australiërs, toch bepaald ook niet vies van 'techno & inno' in wijn.

Amerikaanse wijn die is gemaakt met GMO-gisten mag Australië niet meer in. In de VS hoef je op het etiket nl. niet te vermelden dat er GMO's in zitten. Australië wil dat mensen weten wat ze eten en drinken. Einde oefening dus tot er wel een waarschuwing op het etiket staat.

Dat is een boeiende ontwikkeling in de food attitude tussen de oude en de nieuwe wereld. Normaal staan immers de Europeanen sceptisch tegenover de onnatuurlijkheid van GMO's, terwijl consumenten in de Engelstalige continenten er eerder het positieve van maakbaarheid en beheersing in zien.
Dit artikel afdrukken