David Zinczenko van de New York Times geeft in zijn boek Zero Belly Diet tips om een gezonde manier van leven in te passen in de dagelijkse drukte van het bestaan. Het kost maar een paar seconden per dag, zegt hij.

In 2 seconden
Bestel een zwarte koffie, zonder suiker of melk. Zwarte koffie bevat 0 calorieën. Een kop koffie met melk en suiker bevat 80 calorieën. Door het weglaten van suiker en melk uit je koffie, kan je met twee kopjes koffie per dag in een jaar al 6 kilo kwijtraken. Als je niet van koffie houdt, of de suiker en melk niet kan missen, dan is thee een goede optie. Uiteraard ook zonder suiker. Het kost hooguit even nadenken.

In 5 seconde
Snuif de geur op van verse groene appels, bananen en peren. Uit studies blijkt dat de geur hiervan je hongergevoel vermindert en suikerrijke toetjes minder aantrekkelijk maakt. Volgens wetenschappers komt dit omdat deze fruitsoorten je onbewust herinneren aan het maken van gezondere voedselkeuzes. Een fruitschaal met vers fruit werkt natuurlijk het best – en vergroot de kans dat je kiest voor fruit als tussendoortje – maar ook een kunstmatige nabootsing van de geur kan hetzelfde effect hebben.

In 15 seconden
Dagdroom van je favoriete snoep. Uit een studie blijkt dat als je eerst fantaseert over het leegeten van een zak van je favoriete snoep of snack, je er uiteindelijk minder van eet. De proefpersonen moesten denken aan het eten van 3 of 30 M&M’s. Daarna mochten ze M&M’s proeven onder het mom van een smaaktest. De mensen die hadden gedacht aan het eten van 30 M&M’s aten minder dan de mensen die fantaseerden over 3 M&M’s.

In 60 seconden
Plan een moment om te sporten. Tussen drukke afspraken schiet het sporten er vaak bij in. Een beter idee is om het sporten te combineren met een afspraak. Dus als je met vrienden wat wilde gaan drinken, verander dit dan naar een afspraak om samen te gaan hardlopen of naar de sportschool te gaan. Je brengt tijd met elkaar door, wordt fit en kan achteraf altijd nog samen wat gaan drinken. Dit werkt ook goed met je partner. Stellen die samen sporten houden het langer vol dan mensen die alleen gaan. Uit onderzoek onder 4.000 stellen blijkt dit ook te werken voor andere gezonde gewoontes.

In 75 seconden
Gebruik diepvriesgroente. Deze groenten bevatten minstens zoveel nutriënten als verse, zelf bereide groenten en zijn makkelijk en snel in gebruik. Het kost nauwelijks tijd om te bereiden en de vriezer is altijd geduldig met een voorraadje.

In 100 seconden
Kies voor steenvruchten. Nieuwe studies suggereren dat fruit als pruimen, perziken en nectarines helpen tegen buikvet, hoog cholesterol en insulineresistentie. Deze vruchten lijken stofjes te bevatten waardoor de vetopslag minder op de buik plaatsvindt. Lekker voor tussendoor of bij de maaltijden.

In twee minuten
Neem een voorschot op het avondeten. Studies tonen aan dat als je voor het avondeten een calorie-arme snack neemt, zoals een appel of een kop bouillon, je 20% minder calorieën eet bij het avondeten.

In 10 minuten
Dat laatste tip kost wat meer tijd en is daarom meer geschikt voor in het weekend. Slow cook een maaltijd. Bak wat rundvlees 10 minuutjes en stop het met wat ui, champignons, laurierbladeren, rode wijn azijn, Worcestershire saus en wat bier in een slow cooker. Laat dit een paar uur zo staan en ’s avonds heb je een heerlijk diner met maar 345 calorieën per portie. Tien minuutjes werk, de slow cooker doet de rest, waardoor je gewoon door kan gaan met je geplande activiteiten.

Deze tips verschenen in Time.

Fotocredits: Cherries, Pixabay
Dit artikel afdrukken