image

Vind je het ook zo makkelijk? 's Avonds als je aan het koken bent, nog wat fruit snijden en dan morgenochtend bij het ontbijt opeten. Makkelijk, want je hebt de volgende ochtend geen zooi.

Maar heeft dat fruit dan nog wel evenveel voedingswaarde? Een team van Amerikaanse en Spaanse onderzoekers ontdekte dat zelfs tot 9 dagen na het snijden de voedingswaarde (m.n. de anti-oxidanten) nauwelijks afnam. Als het maar koel (5 graden C, koelkasttemperatuur dus) bewaard wordt.

Na 6 dagen bleken aardbeien, mango's en watermeloen minder dan 5% van hun vitamine C-gehalte te zijn verloren. Ananas en kiwi's verloren zo'n 10%. Cantaloupe meloen 25%.

Caroteen-verlies was het hoogst in ananas (25%), terwijl in kiwi's en watermeloen geen verlies werd geconstateerd. De fenolen bleken zelfs in alle fruit te zijn behouden.

Dat is dus goed nieuws voor aanbieders die fruit eetklaar willen verpakken en vervoeren: koel vervoerd blijft het prima, ook voedingstechnisch.
Maar het is net zulk prettig nieuws voor thuis: je kunt het eetklaar wegzetten en eten op een moment dat je geen zin hebt om je handen vuil te maken.
Dit artikel afdrukken