Stadstuinieren is hot, maar stuit in de praktijk nog wel eens op praktische problemen. Waar vind je een geschikt stukje grond, hoe moet het als je op vakantie gaat en waar kun je terecht als je ineens omkomt in de komkommers? De stad Gent verzon er wat op.

Delers en leners van tuinen
De Gentse milieuschepen Tine Heyse is er van overtuigd dat de stad volop mensen met groene vingers herbergt, die echter niet over een geschikte tuin of stukje grond beschikken om te moestuinieren. Andersom zijn er volgens haar ook genoeg mensen met het omgekeerde profiel: wél een tuintje, maar geen groene vingers. Die twee categorieën, delers en leners van tuinen, wil Gent voortaan met elkaar in contact brengen via een 'datingsite voor deeltuinen'.

'Datingsite'
Afgelopen weekend leverde de officiële aftrap van het deeltuinierenproject meteen al een eerste afspraakje op. Op de site gentengarde.be kunnen Gentenaars in de rubriek ‘vraag en aanbod’ zoekertjes en berichten plaatsen, aldus Vilt. Daarnaast staat de site vol praktische informatie over hoe je deeltuinieren het best aanpakt en voorbeelden van hoe je bij een 'match' werkbare afspraken kunt maken.

De site past in de duurzame voedselstrategie ‘Gent en Garde’, die Heyse 2 jaar geleden lanceerde met het doel lokale voedselproductie en consumptie in en rond de stad te stimuleren. "Het lokaal telen van voedsel zorgt voor verse, betaalbare groenten en fruit, voor een lagere CO2-uitstoot door minder transportkilometers en voor een gezonde, leefbare stad", besluit de politica.

Fotocredits: 'Groenten kweken in de tuin van je buur? Dat kan!', klimaat.stad.gent
Dit artikel afdrukken