Sinds vorig jaar zet de staat New York automaten (vending machines) in om vers en lokaal eten aan de man te brengen. Zo wordt lokaal eten gewoon, voorJan en allemaal en overal langs de weg verkrijgbaar.

'Coffee, cigarettes, cola & candy'
Iedereen kent natuurlijk de automaat bij de benzinepomp of in de wachtkamer, met frisdrank, repen en chips. In Amerika zijn automaten al sinds 1888 in gebruik, en behalve in de hoogtijdagen van de Automatenrestaurants, toen er complete maaltijden via automatieken verkocht werden, kun je tegenwoordig uit verreweg de meeste automaten maar 4 dingen halen: koffie, sigaretten, fris en snacks. (Dat is afgezien van de superluxe automaten waar je levende krabbenof nagellak uit kunt halen, maar die vindt je vooral in luxe winkelcentra of op vliegvelden, en niet gewoon langs de weg.)

Melk, aardbeien en eierautomaten
In Europa is dat iets anders. Daar hebben met name boeren al lang ontdekt dat zij met een geringe inspanning hun verse producten gewoon langs de weg kunnen verkopen. Van melkautomaten met wel gekoelde maar verder rauwe melk tot doosjes aardbeien op een tafeltje langs de weg tot heuse eierautomaten, je vindt ze in alle soorten en maten. Voordeel voor de boer: een extra afzetmogelijkheid zonder dat het personeelsinzet in een winkel kost, voordeel voor de langsrijdende of fietsende consument: vers, direct van de boer dus zonder tussenstappen in de keten.

Eten van de boer hoeft maar fractie van de supermarktprijs te kosten
Juist die combinatie van vers en aantrekkelijk voor al dan niet toevallige passanten bleek voor de staat New York een doorslaggevende factor. De staat investeert 2 miljoen dollar in een programma 'Taste NY', en 60 miljoen in de toeristenindustrie. In dat kader is het experiment(je) met de automaten iets tussen een 'praktische toepassing en publiciteitsstunt' in, schrijft ModernFarmer. De 10 automaten die bij 'rest stops' zijn geïnstalleerd bieden bijvoorbeeld sappen of appelpartjes van lokale fruittelers en koekjes van een bakker uit de Bronx. Mensen raken zo langzaam maar zeker gewend aan het idee dat iedereen gewoon lokaal kan eten, en dat dat niet voorbehouden is aan de happy few of gekke gerritjes van de binnenstad. Je haalt het immers gewoon uit de automaat!

Het is, voor zover bekend, de eerste keer dat automaten met lokaal voedsel gesponsord worden door de overheid. Maar het kan een heuse win-win blijken. Een automaat is immers gemakkelijker te bevoorraden, bedienen en onderhouden dan een eenmalige of wekelijks te organiseren boerenmarkt of vaste winkel. Zo wordt lokaal eten voor Jan en alleman bereikbaar dankzij de automaat. Eten direct van de boer met gesponsorde distributie hoeft immers maar een fractie te kosten van wat het bij de super kost.

Fotocredits: Eric Lewis
Dit artikel afdrukken